Josef Reiman: Narůstající dilema – KOHO VOLIT?

16.08.2013 15:10

Aktuální dění v orgánech politických stran je orientováno napětím při realizaci a optimálním využití zkrácené předvolební kampaně. Strany se aktivně připravují na předčasné volby, které by se měly uskutečnit v průběhu měsíce října. Máme jasno o tom koho budeme volit my obyčejní občané?

Josef Reiman: Narůstající dilema – KOHO VOLIT?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Zatím nám ještě neradí záplava volebních bilbordů a plakátů propagujících tu nebo onu stranu jako jedinou, která vyvede naší vlast z ekonomické a především morální krize. Kde však hledat pravdu.

K volbám se svými kandidáty přistoupí opět množství malých či lokálních stran. Je možno přepokládat, že jejich volební výsledek nedosáhne limitu pro vstup do parlamentu a tak jejich hlasy podle Dontovy metody budou rozpočítány stranám, které svým volebním výsledkem do parlamentu vstoupí hlavním vchodem.

Zjevná chyba je ve volebním systému, který byl nastaven ve prospěch velkých, tradičních stran. Volby toho tedy zřejmě mnoho nezmění. Lze předpokládat že ve volbách zvítězí sociální demokracie následovaná  známými politickými subjekty ODS a TOP09 následovanými SPOZ a  možná také KDU- ČSL.  V této rušné době však není bez šance ani Vandasova DSSS. Zjevně bez šance jsou strany VV a Lidem, které velmi rychle ztratily důvěru voličů.

S ohledem na skutečnosti odkazující na voličský propad ODS  s ohledem na aféry, které ji potkaly a také vnitrostranickou krizi, zůstanou této straně věrni tradiční voliči rekrutující se z prostředí  zaměstnanců státní správy, bankovních úředníků, podnikatelů v průmyslu, zemědělství a středních živnostníků. Jejich příznivci budou rovněž křesťanští senioři obávající se návratu komunistů a část mládeže sdílející také obavy z návratu komunstické totality. Stejná situace bude v případě TOP09, kterou budou volit příznivci obou známých představitelů a tlumočíka jejich myšlenek ze strany starostů. Zjevně budou pro tuto stranu hlasovat prvovoliči rekrutující se z vysokoškolských studentů a jejich profesorů a také vyznavači gerontopunkové kultury pana knížete a další recesisti. Jeho verbální projev se nápadně podobá dikci poválečného ministra zahraničních věcí, který tragicky zahynul rukou tehdejších vládců. Tedy nic nového pod sluncem, jen rádoby strýcovský projev umně manipulující posluchači, uplatňující kosmopolitní prvky, na které mládež slyší a pozitivně reaguje. Zjevně tedy TOP09 neutrpí žádnou fatální ztrátu.

Složitější je situace u ČSSD, jejíž balancující pozice před hlasováním o důvěře vládě pana Rusnoka utrpěla vážnou ztrátu. Tutu ztrátu ještě podporuje jistá dvoukolejnost ve vedení strany způsobená rozdílnou filozofií pánů Sobotky a Haška. Není to žádné dobré znamení a může způsobit ztrátu vyplývající z možnosti přechodu voličů ke straně SPOZ, která si činy pana prezidenta vysloužila značné ostruhy. Je to však strana mladá a veřejnosti velmi málo známá. Její osobnosti jsou dosud s výjimkou pana kancléře téměř neznámy. Málokdo z voličů bude tak pilný, aby si přečetl její politický program.

Zbývá KSČM. Tato strana se v minulém volebním období chovala spíše umírněně, se zjevnou snahou o změnu politických a společenských poměrů. Jevila se spíše jako vyčkávající tygr čekající na svou šanci, a tuto pozici si zachovává i v současných dnech. Je provázena ze strany pravicových stran výstražnými signály poukazujícími na následnictví totalitní KSČ. Tím děsí část starší generace, bývalé příslušníky mlčící reakce, disidenty, ale především ty, kteří dobu před rokem 1989 znají jen z vyprávění. Poplašné informace mají jen jeden význam. Odradit voliče od levicové politiky odkazující na negativní relikty předchozího režimu.

Je zjevné, že uzavření koalice levicových stran je nereálné a trvá usnesení Bohumínského sjezdu vylučující otevřenou spolupráci ČSSD s komunisty.

Výsledkem voleb může být menšinová vláda ČSSD a snad SPOZ, okopávaná soustavně současnou pravicí, tentokrát v úloze opozice. Tedy žádná změna.

Snad je možno očekávat drobné pozitivní kroky v sociální politice a zdravotnictví.

Přemýšlejme o tom, jak bychom reagovali na případnou spolupráci která na nás vykukuje z poznámek politiků i novinářů, mezi socialisty a TOP09. Opravdu by nám vyhovoval return oblíbené dvojice kníže a chemik v objetí se stávvajícím předsedou ČSSD. Nebylo by to objetí smrtící?

Otevřenou záležitostí je však další rozkrývání korupce napříč politickým spektrem. Další práce policie a státních zástupců by mohla celou situaci zásadně ovlivnit. Očekávejme jaké budou její následné kroky. Kromě kauzy pana Dr.Ratha další kauzy utichají a nastal čas podivného klidu. Jakoby se tu nekradlo a nekorumpovalo. Snad se situace změní až zákonodárný sbor přijde o svou imunitu, kterou se snaží zachovat po dobu co nejdelší, tedy až do začátku stáří. Je to klid před bouří?

Je jasné, že se rozhodnout musí každý sám, komu dá svůj hlas. Důležité je, abychom všichni šli k volbám a přistoupili odpovědně k naší občanské povinnosti. V tuto chvíli máme budoucnost ve svých rukách. Po volbách by bylo  zbytečné nadávat. Jistou zkušenost máme, tak teď jen komu dát hlas.

Josef Reiman        

     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Reiman

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.