Josef Středula: Minimální mzda se od ledna zvýší na 11 000, odbory požadovaly o 500 korun více

25.07.2016 16:20

Důvody pro zvýšení minimální mzdy mají odbory a premiér stejné, ale návrh na její zvýšení se liší. Současná čistá výše minimální mzdy je o 1410 korun nižší než příjmová hranice chudoby.

Josef Středula: Minimální mzda se od ledna zvýší na 11 000, odbory požadovaly o 500 korun více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

„Kdyby se minulých sedm let  alespoň o sto korun ročně zvyšovala, nemusela by být nejnižší cena práce  v ČR na chvostě v EU, jsme už za Slovenskem a Polskem. Dohánění je proto skokové, což se logicky nelíbí zaměstnavatelům,“  zdůraznil Josef předseda ČMKOS Josef Středula, podle kterého by navýšení na 11 500 rozhodně nezpůsobilo nárůst nezaměstnanosti, jak tradičně argumentují podnikatelé. Vláda se po dnešní debatě na tripartitě při konečném schvalování přikloní  k 11 000 korunám, s tím nemá problém ani ministr financí.

Hledat však musí způsob kompenzace u minimální mzdy u zdravotně postižených. 

Na tomto odkazu naleznete záznam pořadu Události, komentáře z 25. července s hosty Josefem Středulou, předsedou ČMKOS, a Janem Rafajem, viceprezidentem SP ČR - tématem pořadu je navýšení minimimální mzdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…