Jsme Česká republika, nechceme být "ani ryba, ani rak"

27.09.2014 10:35

Petice občanů, distancujících se od postojů prezidenta a premiéra k ruské agresi.

Jsme Česká republika, nechceme být "ani ryba, ani rak"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Prezident a premiér země, která prošla Sověty nastolenou čtyřicetiletou diktaturou a okupací z roku 1968, by se na počátku září 2014 k situaci na Ukrajině neměli vyjadřovat stylem ani ryba, ani rak.

Jestliže prezident Zeman zpochybňuje přítomnost ruských vojenských sil na Ukrajině slovy: „beru vážně prohlášení ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou” a ostentativně tak dává najevo, že prohlášení ruské strany považuje za hodnověrnější než stanovisko našich partnerů z EU a NATO, mluví výhradně za sebe, nikoli za naše občany. Od takového výroku se ostře distancujeme.

I jeho další úvahu: „ale i pro mě, a to nejsem žádný jestřáb, je jakási red line anexe nebo pokus o anexi východní části Ukrajiny“ považujeme za nevhodnou. Tato linie byla už dávno překročena anexí Krymu, za výrazné pomoci ruských zbraní a nejprve zapíraných a posléze prezidentem Putinem vyznamenaných ruských vojáků. Pominutí tohoto bezpochybného projevu velkoruské agrese je pohrdáním svébytností ukrajinského státu – i našimi vlastními dějinami.

Zásadně také nesouhlasíme s politiky, kteří problematizují účinnost hospodářských sankcí. Jakkoli přišly pozdě a odtržení Krymu nezabránily, jsou nejvýznamnějším aktem zásadního nesouhlasu s postupem Ruska proti svrchovanosti Ukrajiny, na kterém se země sdružené v EU a NATO dohodly. Alternativou je buď otevřené mnichovanství, nebo širší vojenský konflikt, který si nikdo rozumný nepřeje. Zpochybňování sankcí je buď projevem lhostejnosti vůči vlastní budoucnosti, nebo krátkodeché vychytralosti, či dokonce změny zahraničně politické orientace České republiky. S takovým postojem vyjadřujeme kategorický nesouhlas.

Postupem Putinovy administrativy bude nejvíce poškozeno Rusko samo. Současný ruský prezident uvrhuje svůj národ do izolace, což vzhledem k nesporným kulturním a duchovním hodnotám, kterými Rusko přispělo k civilizačnímu vývoji, je politováníhodné. Věříme, že tato současná krize bude nakonec překonána a Rusko se stane moderní demokratickou zemí. K tomu mu přejeme mnoho rozvahy a sil. Vyjadřujeme podporu všem ruským demokratům, kteří otevřeně vyjadřují svůj nesouhlas s agresí proti Ukrajině.

Michael Kocáb
exministr, bývalý předseda Komise ČSFR pro odsun sovětských vojsk

Martin Bursík
exministr, bývalý místopředseda vlády ČR

Jan Urban
novinář, historik, přední aktivista Občanského fóra

Petici lze podepsat ZDE

 

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…