Juraj Chmiel: Policie i státní zástupce ignorují důkazy, které mě očišťují

26.04.2013 9:35

Vyjádření exministra J.Chmiela k soudnímu procesu v souvislosti s projektem ekonomické diplomacie "Pacifik"

Juraj Chmiel: Policie i státní zástupce ignorují důkazy, které mě očišťují
Foto: mzv.cz
Popisek: Juraj Chmiel

Celý případ, který se vleče od roku 2008, má 3 etapy. První etapa, mezi prosincem 2008 a květnem 2009,  měla za cíl mne diskreditovat v rámci MZV. Druhá etapa, pokus o mediální diskreditaci, proběhla mezi listopadem 2009 a březnem 2010 a začátek korespondoval s dobou mého jmenování ministrem pro evropské záležitosti.  Poté, co obě etapy nepřinesly požadovaný efekt a to moji profesní a společenskou likvidaci,začala v roce 2011 moje kriminalizace, teď už se všemi pracovními, společenskými a rodinnými důsledky.

Podle obžaloby jsem se jako velvyslanec v Austrálii dopustil trestního činu úmyslného zneužívání pravomoci veřejného činitele v souběhu s porušováním povinnosti při spávě cizího majetku, s tím že jsem jednal s plným vědomím, že obcházím celý nastavený systém MZV. Přestože mám veškeré písemné důkazy, že se celá záležitost odehrála jinak, než je konstrukce obžaloby, tak  tyto důkazy jak policie (Útvar odhalování korupce a finanční kriminality - ÚOKFK) tak státní zástupce zatím ignorují. Na základě těchto důkazu lze lehce vyvodit, že jsem žádný ze skutků, ze kterých jsem obviněn, nespáchal a že jsem postupoval přesně podle písemných pokynů z ústředí MZV.

Zatím proběhly tři stání a vypovídalo šest svědků obžaloby. Ani jeden z nich nevypovídal v můj neprospěch,někteří ze svědků jasně potvrdili moji verzi a i to, že jsem jednal dle písemných instrukcí  z   ústředí MZV a divili se, že jsem vůbec stíhán.

Jeden svědek, a to ten který v roce 2011 podal trestní oznámení, v úvodním prohlášení řekl, že žadné trestní oznámení nechtěl podat a nepodal a myslel si že podává jen vysvětlení. Popsal,co se na policii dělo, včetně uvedení konkrétních jmen. Ten stejný svědek ještě sdělil,že na základě pokynu konkrétně jmenované osoby z kabinetu ministra zahraničí, byla neoprávněně kontrolována moje soukromá elektronická pošta.

Ohledně výše zmíněné výpovědi  upozorňuji,že nejde o pavlačové či hospodské drby, ale o výpověď svědka obžaloby před soudem. Věřím,že soudu přítomna statní zástupkyně již zahájila úkony ,které povedou k vyšetření těchto závažných informací.

Jsem zklamaný i z přístupu mého zaměstnavatele, u kterého jsem zaměstnán od roku 1992 a prošel jsem od referentských pozic až po ředitelskou a velvyslaneckou. Přestože má MZV k dispozici všechny dokumenty, včetně interní Závěrečné zprávy GI MZV z května 2009, která  potvrzuje moji verzi, tak mne současné vedení MZV nijak nepodpořilo, naopak.

Juraj Chmiel, 25. 04. 2013

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.