Karel Hvížďala: Atomové bomby v Německu se budou modernizovat

08.11.2013 11:33

Americká vláda má nové plány na přezbrojení armády a ty jsou mnohem obsáhlejší a širší, než bylo doposud známo.

Karel Hvížďala: Atomové bomby v Německu se budou modernizovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Vyplývá to ze zprávy Národního bezpečnostního úřadu, kterou dostal Kongres. Podle newsmagazínu Der Spiegel se má modernizace týkat i atomových hlavic, které jsou umístěny v Německu. Konkrétně se jedná atomové bomby typu B61, kterých má být v SRN umístěno deset až dvacet. Ty by měly být modernizovány na precizně řízené střely.

Když se německé vlády zeptali sociální demokraté a zelení, jestli se za touto formulací nejedná o nové zbraně, vláda odpověděla, že nikoliv, že modernizace odpovídá tomu, co již dávno oznámil americký prezident Barack Obama.

Podle současných oficiálních údajů Spojené státy americké mají 2 000 jaderných hlavic, které jsou postaveny na technologiích ze sedmdesátých let. Asi zmíněných dvacet je jich od padesátých let umístěno v západní části Německa, v Eifelu u obce Büchel, ve vojenském prostoru mezi spolkovými zeměmi Porýní-Falcko a Severní Porýní-Vestfálsko, kousek od hranic s Belgií a Lucemburskem.

Někteří experti sice považují ty zbraně, které jsou v Německu uloženy, za zastaralé a vůbec neodpovídající současným bezpečnostním standardům, takže představují bezpečnostní riziko, ale zároveň se obávají, že Rusové mohou modernizaci vyhodnotit jako své ohrožení. Na počátku roku 2011 byla uzavřena dohoda s názvem New Start, podle které mělo dojít k odzbrojení: Američané a Rusové se zavázali v následujících sedmi letech snížit počet jaderných hlavic na 1 550. V dohodě se ale nic neříká o modernizaci.

Pan Otfried Nassauer z Informačního centra pro transatlantickou bezpečnost v Berlíně a jeho vědecký spolupracovník Gerhard Piper již v minulém roce prohlásili, že tento projekt spíše znamená přezbrojení, než modernizaci. Podle amerického vědeckého svazu Union of Concerned Scientists chce americká vláda v následujících 25 letech investovat 60 miliard dolarů do modernizace nukleárních zbraní a nahradit starý arsenál zbraněmi nové generace. Tyto nové atomové bomby budou řiditelné, vybavené radarem a informačními procesory a mohly by být v případě bojových akcí NATO vypouštěny z německých letadel typu Tornado. Počet těchto letadel sice bude redukován, ale část by měla sloužit i po roce 2025. Jestli se ale tyto plány uskuteční, nikdo neví, protože Spojené státy musí hodně šetřit.

Psáno pro Český rozhlas Plus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…