Karel Hvížďala: Jude Raus! Žid nesmí být soudním znalcem!

18.01.2012 7:31

To jsou slova, která zazněla minulý týden u mosteckého okresního soudu, kde právě probíhá proces s členkou Dělnické strany sociální spravedlnosti Lucií Šlégrovou.

Karel Hvížďala: Jude Raus! Žid nesmí být soudním znalcem!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Obžaloba ji viní, že 17. listopadu 2010 na pietní demonstraci v litvínovském Janově řečnila o ideologii národního socialismu. Soudní znalec Michal Mazel její řeč vyhodnotil jako propagaci nacismu a antisemitismu. Advokát Lucie Šlégrové Petr Kočí podal žádost na jeho vyloučení ze soudního procesu kvůli tomu, že jeho jméno vzbuzuje dojem, že je židovského původu a mohl by vnímat příliš přecitlivěle otázky šoa, tedy holocaustu a je tudíž nepatřičně vztahovačný. Další žádost o vyloučené kolegy advokáta a soudního znalce Michala Mazla podal proto, že je aktivní v politice a ekonomicky je závislý na znaleckých posudcích.

Oba tyto argumenty jsou zcela zcestné: první postrádá logiku, protože pan Mazal je hlavně advokát jako advokát Kočí a ten taky je životně závislý na palmare z obhajoby a pak by někdo se stejnou logikou mohl říci, že proto nesmí obhajovat paní Šlégrovou. A narážky na židovský původ i zdůvodnění připomínají atmosféru třicátých let minulého století v Německu či atmosféru tzv. druhé republiky v Československu. Skupinová identita v demokratické republice, v takovémto typu soudního procesu, nesmí být na překážku, aby se někdo zúčastnil soudního řízení a nelze ani z pouhého jména vyvozovat, že je někdo nějakého původu. Logika podání připomíná logiku norimberských zákonů, řekl přesně ředitel odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. V uších člověku hned zní slova Jude Raus!

 Obě námitky jsou logicky špatně postavené a i eticky zcestné. Odvozovat české jméno Mazel, kterým označujeme toho, kdo se rád mazlí, od hebrejského slova Maazel, které je zase odvozeno od Moše, tedy Mojžíše, odpovídá stejné logice, jako odvozovat obhajobu advokáta Kočího ze strany poradce prezidenta Václava Klause z toho, že jeho jméno Hasenkopf je jednoznačně německého původu, a proto že má geneticky větší náchylnost přecitlivěji reagovat na odsuzování všeho německého, než právník se jménem Zaječíhlava. A jak připomněl Zbynběk Petráček v LN, se stejnou logikou by mohla pak být vznesena od pana Kočího námitka proti místopředsedkyni mosteckého soudu Bohumile Huňáčkové, že její příjmení poukazuje na to, že je slovanského původu a tudíž podle rasové nacistické teorie patří k nečisté rase, a proto nemůže soudit neonacistický případ. Nehledě na to, že její jméno Bohumila pochází zase z německého Gottlieba, a to by ji mohlo naopak svádět k tomu nadržovat nacionálním socialistů jako je paní Šlégrová. Jak je vidět, tato logika je zrůdná a nesmí obstát.

 První námitku o tom, že je pan Mazel politicky činný a zároveň je závislý na odborných posudcích již v pátek soud zamítl. O námitce týkající se židovského původu soudního znalce soud zatím nerozhodl. K tomuto absurdnímu podání se ale velice jasně vyjádřil tvůrce etického kodexu advokátů Karel Čermák a bývalý ministr spravedlnosti. Doslova řekl: "Argumentovat něčím původem je nízké a účelové. To je věc natolik poškozující čest a vážnost advokátského stavu, že by bylo na místě kárné řízení!" Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský by dokonce advokáta Kočího za takové výroky doživotně vyškrtl ze seznamu advokátů.

 Tato kauza by rozhodně neměla zapadnout, protože stejně jako náš vztah k eurovalu nebo k rozpočtovým pravidlům ukáže, jestli patříme do staré Evropy, nebo už zase spíše k Bělorusku a Ukrajině.

Vyšlo na blogu Aktuálně.cz, publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…