Karel Hvížďala: Nezapomeňme na inzerát v Blesku a advokáta Zavadila

30.01.2013 7:29

Kampaň prezientského kandidáta Karla Schwarzenberga si vypůjčila prostředky anarchistické a punkové subkultury, což působilo úsměvně. Václav Bělohradský napsal, že podzámčí volí pankáče ze zámku a označil to za simulakrum. Kampaň druhého kandidáta Miloše Zemana byla naproti tomu skoro od samého počátku odporná, protože používala podlé a velmi nízké podpásové argumenty nebo sebevědomě pronášené lži jak o rodině protikandidáta, tak o jeho úmyslech či třeba o opoziční smlouvě.

Karel Hvížďala: Nezapomeňme na inzerát v Blesku a advokáta Zavadila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Zemanova kampaň postupně gradovala a vyvrcholila hanlivým inzerátem v Blesku ve čtvrtek a v pátek, tedy 24. a 25. ledna 2013, který zadal bývalý důstojník Státní tajné bezpečnosti a dnes advokát Vladimír Zavadil přes agenturu Image CZ. Lidové noviny zveřejnily fotografii tohoto bývalého poručíka StB, který působil v hlavní správě kontrarozvědky, jak dne 28. října 1988 zasahuje na Václavském náměstí. Připomeňme, že to je tentýž advokát, který později podnikal společně mimo jiné s Antonínem Charouzem, Vladimírem Železným a Miloslavem Janstou z ČSSD.  

Tento muž zaplatil celostránkový inzertní plakát s přeškrtnutým portrétem Karla Schwarzenberga pod nímž opakoval nepravdivá hesla, která před tím pronášel Miloš Zeman. Stálo v nich, že Karel Schwarzenberg chce vrátit majetek potomkům válečných zločinců, nebo že v německém tisku mu vyjádřil podporu mluvčí sudetoněmeckého landsmanšaftu Bend Posselt. Jak víme, žádnou takovou větu pan Posselt neřekl a ani v německých novinách nebyla zveřejněna. Inzerce v Blesku vyšla nepodepsaná. Advokáta Zavadila zřejmě stály oba inzeráty milion korun, počítáme-li slevu, kterou dostávají agentury. Řádná cena by se pohybovala kolem jednoho milionu sedmi set tisíc korun. Pan Zavadil si však, jak řekl Lidovým novinám, cenu už nepamatuje: tak malé peníze zřejmě nepočítá.  

Ještě zajímavější však je, že podle serveru Mediaguru.cz agentura Image CZ, kterou vedou lidé blízcí Jaromíru Soukupovi a jeho egentuře Médea, tvrdí, že text inzerátu neznala, tedy nikdy neviděla a Karlu Schwarzenbergovi se omluvila. Zavadil zase říká, že inzerát podal sám o sobě a mluvčí Miloše Zemana, jak se dalo očekávat, se od něj rovněž distancovala. Takové výroky vzbuzují vážné podezření, že jde o předem domluvenou hru a má znaky akce Olovo, kterou řídil Zemanův šéf poradců Miroslav Šlouf. Proto je logické, že spolupracovníci Karla Schwarzenberga podali trestní oznámení proti neznámému pachateli pro podezření z páchání trestného činu pomluvy podle paragrafu 184 a šíření poplašné zprávy podle paragrafu 357.  

Závažnější je však porušení tiskového zákona, kterého se zřejmě dopustilo vydavatelství Ringier. Podle paragrafu pět tohoto zákona sice vydavatel nezodpovídá za pravdivost údajů, jenže ještě existuje zákon o regulaci reklamy. Paragraf dvě tohoto zákona zakazuje anonymní reklamu po dobu volební kampaně a podle volebního zákona, odst. 3, nesmí být reklama v rozporu s dobrými mravy atd. a nesmí mimo jiné napadat politické přesvědčení. Podle advokátky Hany Marvanové proto za zveřejnění reklamy v rozporu se zákonem o reklamě zřejmě hrozí zadavateli i vydavateli sankce až ve výši dvou milionů korun.  

Veřejnost by neměla tuto kauzu ztratit ze zřetele, protože jinak by mohla být zase strčena pod skříň. Miloš Zeman má jistě dost sponzorů, kteří za něj a za advokáza Zavadila pokutu zaplatí, ale veřejnost by měla vědět, že za porušení zákona následuje trest. Za zmínku rovněž stojí, že takový krok učinilo vydavatelství Ringier, které se v sousedním Německu pyšní tím, že vydává časopis Cicero, který má v podtitulu Magazín pro politickou kulturu. Nepřímou odpovědnost za zveřejnění má ale i šéfredaktor Blesku Pavel Šafr nebo jeho zástupce, který měl v době vydání v redakci službu. Ten totiž mohl nechat inzerát vyřadit minimálně v pátečním vydání. Vyšla by sice bílá stránka, ale Ringier by neměl ostudu a pošramocené renomé a zřejmě by nemusel se podílet ani na zaplacení sankce, která by mohla a hlavně měla být minimálně zrovna tak vysoká jako zisk.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…