Karel Hvížďala: Petr Nečas se chová jako v pasti chycené zvíře, které je schopné si uhryzat vlastní nohu

01.07.2012 19:20

Podívejme se na výroky pana premiéra Petra Nečase z posledních dnů.

Karel Hvížďala: Petr Nečas se chová jako v pasti chycené zvíře, které je schopné si uhryzat vlastní nohu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Pro server iDnes řekl ve středu 27. června. 2012 na otázku proč se zbavil politika, míněn byl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, kterého ještě před dvěma roky označil za "největší naději ODS", toto: "Manažersky nezvládal škrty v resortu, ztratil mou důvěru. Jestli tomu veřejnost tleská, nebo netleská, je druhořadé." Ve čtvrtek na tiskové konferenci před odletem do Bruselu dokonce prohlásil, že referování v médiích považuje za plky. V pátečních Lidových novinách pak spekulace médií a občanů označil za mýty, které je třeba vysedět.

Jak známo způsob komunikace ve veřejném prostoru je vždy lakmusovým papírkem každé demokracie již od doby athénské agory, která bývá považována za první veřejný prostor, podle kterého vznikl mnohem později i britský parlament či generální sněmy. Na agoru měl tenkrát přístup každý svobodný občan a mohl se podílet na politice obce, i když tehdy mezi svobodné občany nepatřilo moc lidí: vyloučeni byli ženy, otroci, cizinci či příchozí. Dnešní zastupitelská demokracie sice funguje jinak, ale moc zákonodárná i výkonná musí v každé demokratické společnosti sledovat veřejné mínění: nelze dlouhodobě vládnout proti němu. A média jsou většinou jen zrcadlem veřejného mínění, proto jsou ve starých demokratických zemích tak bedlivě analyzována: pozoruhodné je, že v Česku, kde má vláda dle posledních průzkumů podporu jen 13 procent obyvatelstva, to premiéra nezajímá a ještě o tom hovoří v médiích, i když je zřejmé, že právě takovéto výroky ohrožují nejen jeho. Titulky typu: Introvert Nečas ztrácí důvěru, to jen dokazují. Podobně reagovala i zahraniční prestižní média Neue Zürcher Zeitung, The Economist a rakouský Wirtschafts Blatt, který dodává, že je to devátý odvolaný ministr Nečasovy vlády a Der Standard, který v kauze odvolaného ministra spravedlnosti spatřuje test českého právního systému.

Nebezpečná otázka proto zní: O čem tato premiérova nechuť naslouchat občanům a médiím svědčí?

O cynismu a aroganci mocných. Velmi tvrdě to v nejprestižnějším našem deníku pojmenoval ve čtvrtek šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šabata, když napsal: "Premiér Nečas v zásadní věci zjevně a drze lhal občanům do očí." Myslel tím zdůvodnění odvolání Jiřího Pospíšila, který prý musel odejít kvůli rozpočtové nekázni.

Podobně ale v principu informovala o nezvykle rychlém odvolání ministra všechna tištěná serióznější média včetně veřejnoprávního rozhlasu a televize. Myslím, že si můžeme dovolit říci, že byla objektivní, vyvážená a důkladná. Za připomenutí jistě stojí přesný časosled odvolání, na který upozornila v úvodu Interview ČT24 Daniela Písařovicová v rozhovoru s Karolínou Peake. Ten dokazoval zcela nezvyklou a tudíž i podezřelou rychlost, s kterou byl pan ministr odvolán. V 8.13 oznámil novinářům e-mail premiérův brífink, který bude v 10.15 k aktuální politické situaci. V 9,15 se o odvolání dozvěděl pan ministr Pospíšil, v 9,45, tedy za třicet minut, ho pan prezident odvolal a v 10,15 se to dozvěděla veřejnost.

Již tento spěch potvrzuje nenormalitu situace, a to je jeden z dalších důvodů, proč tomu druhý den všechna tištěná média věnovala několik tiskových stran. A je-li tento zájem podložen spekulacemi o manipulaci s důležitými kauzami, mělo by to zajímat pana premiéra stejně jako veřejnost. Nedůvěru v premiéra potvrdila i anketa Mladé fronty Dnes v pátečních novinách: důvodům odvolání ministra nevěří podle výsledků 77 procent dotázaných a to není mýtus, to je realita stejně jako ničím nepodložený spěch při ministrově odvolání či nejprve útok na policejní plukovníky a pak nedělní premiérovo prohlášení, že by se měla paní Parkanová nechat zbavit sama imunity.

Zatímco tentokrát média v těžké politické situaci obstála, většina politiků včetně premiéra Nečase nikoliv. Pakliže jejich sdělení ubližují image politika, který je vyslovuje a jeho straně, pokud jeho výroky a činy jsou důvodem k demonstracím, protože jeho argumenty jsou obecně nepřijatelné, signalizuje to vážnou poruchu ve společnosti. Takovou situaci nemůže žádný politik dlouhodobě přežít. Zvláště ne ten, který neumí komunikovat s občany ani se svou stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.