Karel Januška: Premiér u výslechu

29.11.2018 14:56

V našem právním absurdistánu je možné všechno. Jako za totality. Premiér je chráněn imunitou, je navíc představitelem veškeré výkonné moci v republice. Úřad, který premiéra předvolal, je police.

Karel Januška: Premiér u výslechu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Policie nesporně patří do moci výkonné.

Kdo dal příkaz k vyšetřování policii přesně nevím. S největší pravděpodobností místní Státní zástupce. Jak známo, Státní zástupci jsou v naší republice „podřízení“ Ministru spravedlnosti. To je pozůstatek z totality. Státní zástupci dospěli k přesvědčení, že mají pravomoc jako za totality. Když se některý domnívá, že mohlo dojít k trestnému činu, dá příkaz policii, aby vyšetřovala.

Ale k obvinění každého občana (bez imunity i s imunitou) musí být předložen důkaz soudu, který stíhání povoluje. Pouze soud rozhoduje o vině. V každém případě. Domněnka místního státního zástupce neopravňuje obtěžovat bezúhonné občany. To naši státní zástupci nerespektují.

Již před pěti lety pouze na základě domněnky obvinili Státní zástupci v občany Babiše a Faltýnka. Měli se dopustit trestného činu. Nyní ve stejném případu obvinili znovu občana Babiše.

Nade vší pochybnost se Státní zástupci dopustili trestného činu pomluvy pana Faltýnka. Nyní se dopouštějí stejného činu pomluvy občana Babiše.

Nejvyšší státní zástupce nezasahuje. Nemá žádnou zodpovědnost. Ministr spravedlnosti zasahuje pouze do soudních postupů. Určení viníka provádí soudci.

Systémová chyba našeho řízení republiky je zařazení státních zástupců do gesce ministra spravedlnosti. Kdyby byli Státní zástupci zařazení do gesce ministra vnitra (jsou součástí moci výkonné), nemohlo by k takovým absurditám docházet. Ani by nemohlo dojít k odstrašující kauze H-Systém.

Vážená vládo ČR. Pracujete hodně, ale podstata právního státu vám uniká.

Karel Januška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…