Karel Januška: Šmejdi a zákonodárci

04.03.2019 21:42

V České televizi a Rozhlase téměř denně slyšíme o šmejdech, kteří zneužívají důvěru občanů. Nezaznamenal jsem rozumnou úvahu, která by pojmenovala příčiny.

Karel Januška: Šmejdi a zákonodárci
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Naopak zaznamenávám projevy vysokých představitelů jak moci soudní, tak moci výkonné, kterak máme výborný polistopadový systém. Kdo nám tedy vládne a kdo vymýšlí nové a ještě novější zákony? Páni zákonodárci uvědomujete si, že všichni šmejdi jsou výplodem vašeho zákonodárného činění? Uvědomujete si, že šmejdi jsou důsledkem vašich nových předpisů, které jste sami vymysleli? Jsou důsledkem toho, že výklad naší Ústavy je deformovaný postupy, které vymyslel bolševik v době největší totality.

Na sjezdu ČSSD jsem nezaznamenal žádnou výtku do řad vedení státu, ani do řad justice. Přesto máme soudce, kteří jsou zbavováni funkce jenom proto, že nerespektují „závazný právní názor“ jiného soudce. Máme soudy, které nařizují jiným soudům. Nikomu to nepřipadá divné. Soudní procesy trvají desetiletí, a všichni zvolení zákonodárci mlčí. Nebo diskutují o tom, zda přidají v následujícím roce o sto korun více nebo méně důchodcům. Páni zákonodárci, není čas myslet na naše děti? Jak je možné, že máme většinu občanů (včetně svobodného tisku), kteří ignorují pravdu? Právnické fakulty stále vyrábějí absolventy, kterým jsou lhostejné zákony matematiky. Kolik nových politických subjektů vzniklo a zase zaniklo jen s cílem napravit „věci veřejné“?

Pouze Hnutí ANO začalo s nápravou. Ve svých volebních slibech mělo heslo: „Právo a soudy tu nejsou pro právníky, ale pro občany. To neznamená, že musí laik rozumět všem zákonům, ale naopak, že to nepotřebuje. Pokud žije poctivý a slušný život, zákony musejí být na jeho straně, aniž by je musel studovat.“

Mám pocit, že Hnutí ANO od tohoto hesla ustupuje. Političtí představitelé ODS, ČSSD a Lidovci, víte, jak by vašim stranám slušelo, kdybyste se k tomuto heslu přihlásili? Víte, kolik voličů byste získali? Víte, kolik šmejdů by ubylo, kdyby vaši předchůdci nezdeformovali právní předpisy ke svému prospěchu?

K nápravě stačí dva kroky. Úřad Státního zastupitelství vyjmout z gesce ministra spravedlnosti, a soudcům přikázat, že Ústavu nelze deformovat žádným jiným předpisem.
Zdá se vám to příliš jednoduché? Ano, v jednoduchosti je krása.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…