Karel Januška: Spravedlivé soudy

01.08.2021 11:32 | Komentář

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

Karel Januška: Spravedlivé soudy
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soud nesmí přizvat do sporu třetí subjekt.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

Soud obvykle vykonává porota. Počet porotců je libovolný. Platí zásadní pravidlo.: Rozsudek soudu musí být pravdivý. Pravdivý výrok soudu je tehdy a jen tehdy, když je výrok poroty jednomyslný. (Všichni porotci s výrokem souhlasí).

Z ekonomického hlediska je vhodnější, když místo poroty rozhoduje jenom jeden soudce.. V takovém případě je možné podat odvolání proti rozsudku soudce v prvním stupni, a mluvíme o dvoustupňovém soudnictví (u nás). Každý soud rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát. V případě, že se Ústavní soud neshodl na rozhodnutí, pak je Ústavní soud podjatý a neplní svou povinnost,

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce.

Lékařství je věda založená na počtu pravděpodobnosti. Cílem lékařské vědy je zjistit, jakou nemocí občan trpí a stanovit nejpravděpodobnější postup, jak občana zbavit nemoci. Jedním z nejstarších a spolehlivých parametrů lékařské vědy je tělesná teplota pacienta. Na tuto skutečnost současné ministerstvo zdravotnictví rezignuje. Lidé se lépe straší parametry, kterým většina občanú nerozumí. Pan premiér se jeví jako jediný specialista, který nás ochrání od pandemie. Nakupuje a prodává miliony vakcin, bez ohledu na ekonomické důsledky pro republiku. Zákonodárný sbor je plný lékařů. Za totality se vybudovaly ústavy, kam se ukrývali občané s názory, které nesouhlasily se systémem. Proto je lékařská loby v obou komorách hojně zastoupená.

Priority, podle kterých musí soud rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…