Karel Januška: Vybudujme demokratický stát

24.07.2019 17:58

Dopis premiérovi a předsedovi ČSSD. Ústavní soud již několikrát přiznal, že řešení sporu bylo chybně rozsouzené a pozastavil výkon rozhodnutí soudu.

Karel Januška: Vybudujme demokratický stát
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Na ÚS se v naší deformované demokracii mohou obracet pouze advokáti. Přesto ročně dochází asi 1500 podání k ÚS. I laikovi je zřejmé, že právní jistotu občan v naší republice nemá. Právní příkazy občanům, které byly přijaté po sametové revoluci, neodstranily základní chybu totalitní justice. Ponechaly nadřazenost „občanů s právnickým vzděláním“ vůči občanům, kteří takové vzdělání nemají.

Proto jsou některá rozhodnutí soudů v rozporu se zákonem. Občané s „právnickým vzděláním“ jsou v naší republice zvýhodnění. Mohou vykonávat různé činnosti, a vyhnout se kontrole moci soudní. Má-li být republika demokratickým státem, rovnoprávnost občanů před zákonem je bezpodmínečně nutné dodržet.

Délka rozhodování soudních sporů je nepřiměřeně dlouhá. Stát vynakládá nemalé prostředky na odškodnění občanů, kterým se spravedlnosti nedostalo, nebo bylo ukřivděno. Zděděné soudní postupy jsou převzaté z totalitní justice.

Pane předsedo vlády,
měl byste trvat na cílech Hnutí ANO. Jasně jste občanům slíbili, že se k soudům bude chodit pro spravedlivé rozsudky. Pod vaším předsednictvím byste měl přesvědčit i vedení ČSSD, aby vláda učinila následující prohlášení:

Cílem současné vládní koalice je vybudovat právní demokratický stát. Litera Ústavy se stane základem demokratického státu.

Vláda trvá na tom, aby každý státní úředník podporoval cíle současné vládní většiny. Každý státní zástupce, každý vedoucí samostatných institucí placených státem musí bezpodmínečně rozhodovat ve prospěch cíle, který si stanovila současná vláda.

Pokud je takový cíl v rozporu s názorem státního úředníka, který má pravomoc rozhodovat, je jeho povinností podat demisi ze své funkce.

Soudcům je nutné upřesnit hierarchii rozhodování a soudcovský slib takovým způsobem, který nedovolí překrucovat literu Ústavy. Třeba následujícími odstavci, vloženými do právních předpisů:

§1. Hierarchické uspořádání lidského poznání a právních norem tvoří zákon, podle kterého soudci rozhodují. Jsou to:

(1) Zákony přírodních věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

(2) Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

(3) nařízení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (EU, NATO),

(4) zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

(5) nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

§ 2. O vazebním držení občana rozhoduje soudce, který se stává jeho zákonným soudcem.

§ 3. V soudním řízení musí soud vyhodnotit každý předložený důkaz. Soud nemá právo měnit žalobní návrh.

§ 4. Soudnictví je dvoustupňové. Každý spor má nárok na dva zákonné soudce, případně rozhodnutí dovolacího soudu. Soud na každém stupni má povinnost vyřešit spor. Nemá právo nutit jiné soudy, aby za něho rozhodovaly.

Státní úředníci plní cíle, které si současná vláda stanovila. Vedoucí státních úřadů jsou za to zodpovědní.

Ve vaši stranu občané vkládají důvěru. Domnívám se, že aktivním hledáním v poslanecké sněmovně byste mohli najít takový počet poslanců, kteří by se rovněž postavili za takovou reformu justice. V současnosti náklady za špatná rozhodnutí soudů stoupají každým rokem. Po přijetí navržených zákonných úprav budou náklady směřovat k nule. Soudní procesy se podstatně zkrátí. A republika bude právním státem v nejkratší možné době. Občané to nepochybně ocení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …