Karel Nižbor: Co kdy dokázal Jiří Dienstbier ml.?

07.09.2011 11:06

Tento týden jsem si přečetl v Instinktu rozhovor s místopředsedou ČSSD Jiřím Dienstbierem ml. Musím říci, že mi je tento člověk vrcholně nesympatický již od chvíle, kdy jsem jej viděl poprvé.

Karel Nižbor: Co kdy dokázal Jiří Dienstbier ml.?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Jinak řečeno, od chvíle, kdy jsem si všiml, že je i někdo jiný, kdo se jmenuje stejně jako polistopadový politik Jiří Diensbier, jen má za jménem ml. Ač jsem již starší ročník, nepamatuji si, že by byl v roce 1989 Jiří Dienstbier ml. jakožto student nějak výrazněji aktivní a že byl tehdy dva roky poslancem, to už si nepamatuji vůbec. Prostě taková šedá myš se světlým jménem, díky kterému se dostal až do vedení ČSSD. Nebo snad někdy ukázal i něco víc?

Zpátky k rozhovoru v Instinktu. Ten mě totiž utvrdil ve velmi negativním názoru na tohoto člověka. Jiří Dienstbier ml. v rozhovoru například říká, že Jiří Paroubek "neunesl porážku" a pokud odejde z ČSSD, stane se přeběhlíkem a musí tedy vrátit mandát. Pokud prý půjde do jiné strany, ČSSD to neohrozí. A že prý je ČSSD teď vidět dobře a plní svou opoziční roli. Při čtení rozhovoru jsem měl pocit, že je Jiří Dienstbier ml. z jiné planety nebo že před rozhovorem vypil moc kávy. To si přeci nikdo, kdo alespoň trochu sleduje českou politickou scénu nemůže myslet. ČSSD je neviditelná a voliči na to reagují, když ČSSD stagnuje a posiluje KSČM. Ale co můžeme od Jiřího Dienstbiera ml. čekat? Je místopředsedou strany. Pokud by tvrdil, že je na tom strana špatně, kritizoval by vlastně i sám sebe. Nebo svým slovům věří, což by bylo ještě horší...

O jaké porážce Jiří Dienstbier ml. hovoří? Byla to přeci ČSSD, která volby vyhrála, ač ne tak, aby mohla sestavit vládu. Pořád je to ale ve volbách vítězná strana.

Jiří Paroubek přeběhlíkem, měl by vrátit mandát? No, pánové z vedení ČSSD, jděte už s těmito slovy k šípku. Přeběhlík je přeci někdo, kdo pomáhá vládní koalici jako tomu bylo v případě poslanců Melčáka a Pohanky, později Wolfa či Snítilého. Takto argumentoval i Stanislav Huml při novinářském dotazu, zda se nepovažuje za přeběhlíka. Jeho jste přijali s otevřenou náručí. Ač byl zvolen za stranu, která svým populismem zaslepila i některé voliče ČSSD. Dvojí metr?

Jiří Paroubek již několik měsíců vyzývá vedení ČSSD, aby plnilo program, který je přivedl k volebnímu vítězství. Sociální demokracie už totiž ustoupila od tolika svých programových prohlášení, že skoro atakuje největší programové lháře, Věci veřejné. Kritika nedostatečného dodržování programu je tedy důvod k tomu, aby byl člověk považován za přeběhlíka a vrátil mandát? Zajímavá logika, Jiří Dienstbiere ml.

A poslední připomínka - pokud je tedy Jiří Paroubek podle Dienstbiera ml. takový "looser" a jeho případná účast v jiné straně natolik beznadějná, proč byl celý rozhovor prakticky jen o Jiřím Paroubkovi? A proč se k němu Jiří Dienstbier ml. vlastně vyjadřuje? Měl by přiznat, a stejně tak celé vedení ČSSD, že se Jiřího Paroubka prostě bojí. Že by už si nechali udělat průzkum, jak by si případná strana Jiřího Paroubka u veřejnosti vedla? Asi dobře, když kolem sebe takto kopou.

Tolik rozhovor Jiřího Dienstbiera ml., člověka, který se stal senátorem a místopředsedou ČSSD díky svému otci. Odpověď na otázku z titulku, tedy, co kdy Jiří Dienstbier ml. dokázal, tedy zní: Dokázal, že umí používat jméno svého otce. To je ale trochu málo, nemyslíte?

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem autora.

Čtěte více:
ČSSD chce zesměšnit Haška. Známe její plán
Tady bude možná Paroubkovo: 1. máje 86, Podolanka
Paroubkovo vzteklé dopoledne: Kašpare Hašku, nech si své rady
ČSSD je požadavky Paroubka znechucena. Nejedná jako člen strany

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka