Karel Škácha: Peněz máme naštěstí dost, takže Andrej Babiš ani nemá způsob, jak nás korumpovat

03.06.2017 9:28

Mediální skupina Czech Media Invest sdružující časopis Reflex či Forum24.cz zaútočila na Nadační fond proti korupci tvrzením, že je financován Andrejem Babišem. Nejedná se o první a jediný útok. S touto informací pracuje i několik dalších médií, přestože se jedná o jednoduše prokazatelnou lež.

Karel Škácha: Peněz máme naštěstí dost, takže Andrej Babiš ani nemá způsob, jak nás korumpovat
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

Andrej Babiš nikdy nedaroval Nadačnímu fondu proti korupci ani korunu, a ten Fond přesto aktivně řeší jeho kauzy. Mezi oznamovatele oceněné za odvahu patří i Martina Uhrinová a Lukáš Wagenknecht, kteří se ostře střetli s Andrejem Babišem na Ministerstvu financí, kvůli čemuž byli nuceni odejít. Nadační fond rovněž výrazně podpořil formou nadačního příspěvku portál Neovlivní.cz, který Babiše opakovaně kritizuje a na který Andrej Babiš permanentně útočí. Autory článků pomlouvající Nadační fond proti korupci, resp. vlastníky těchto médií, mohl rozčílit i fakt, že se Fond zabývá kauzami z oblasti energetiky. Autorem některých z těchto článků je navíc jeden z nejbližších spolupracovníků expremiéra Petra Nečase, který může cítit averzi vůči NFPK. Vedoucí Forum24.cz Pavel Šafr by měl sám vysvětlit, z jakého „zlatého padáku“ je tento portál vlastně financován. Stejně tak by měli doložit pravdivost svých výroků o financování NFPK Andrejem Babišem i pánové Kalousek, Pečinka či Heger...

Fond v roce 2012 podal trestní oznámení na Vladimíra Dbalého v kauze Nemocnice Na Homolce. Vladimír Dbalý kandidoval do Senátu za stranu Jiřího Paroubka, jehož hlavním poradcem byl Petr Dimun. Tehdy řekl, že je Nadační fond proti korupci financován Andrejem Babišem. Když byl dotázán na doložení tohoto tvrzení, tak odpověděl, že „čerpal z Googlu“. Stejný nesmysl se snaží šířit i mediální skupina Daniela Křetínského a i zde může být motivací, že Fond pravidelně doručuje podklady a materiály státnímu zastupitelství k případům, které se mohou této finanční skupiny týkat. Je to nakonec analogická situace, jako když právníci Iva Rittiga založili stránky „Vaše Svoboda“, kde se snažili očerňovat správní radu Fondu. Odposlechy v kauze Nagyová prokázaly, že do této aktivity bylo vloženo mnoho milion Kč.

Nadační fond proti korupci podporuje i projekty ostatních subjektů. Patří mezi ně mimo jiné i projekt Elišky Hradilkové Bártové „Detailní analýza vazeb a podnikatelských aktivit místopředsedy vlády Andreje Babiše“, který se umístil na třetím místě v soutěži o Česko-slovenskou cenu veřejnosti. Mnohé další projekty, které řeší Fond a mají vazbu na Andreje Babiše, naleznete zde.

„Andrej Babiš analýz Fondu využívá často, protože jsou dobré. Peněz máme naštěstí dost, takže ani nemá způsob, jak nás korumpovat. Pokud někdo považuje legendární mávání publikací Fondu na půdě Parlamentu za důkaz o ovlivňování mého týmu, musí za to mít zaplaceno on,“ okomentoval Babiše ředitel Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha.

Nadační fond proti korupci je zcela nezávislá iniciativa lidí, kteří zásadně nesouhlasí s vysokou mírou korupce ve státní správě. Naším cílem je mimo jiné odhalování korupční činnosti ve veřejné správě a podpora projektů odhalujících korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…