Karel Stehlík: EU by se měla emancipovat na USA a pěstovat sebevědomou politiku

31.08.2014 16:20

Často se objevuje argument v prospěch Ukrajiny, zda je tato země svrchovaným svobodným státem, anebo ruskou kolonií. Právě proto, že je svrchovaná, musí nést za své jednání zodpovědnost.

Karel Stehlík: EU by se měla emancipovat na USA a pěstovat sebevědomou politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné shromáždění při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny u sochy sv. Václava

Pokud dosáhnu plnoletosti a dostanu občanský průkaz, neznamená to, že od této chvíle mohu v podstatě vše a nikdo na mne nemůže, ale naopak to znamená, že za sé činy přebírám plnou zodpovědnost. A tedy Ukrajinci mají samozřejmě svobodu se připojit k jakémukoliv vojenskému nebo ekonomickému paktu, mohou smluvně povolit cizí vojenské základny a zařízení na svém území, ale musí počítat, že na to také svobodně mohou reagovat sousedé, kteří se mohou tímto jednáním cítit ohroženi - a každý stát má oprávnění se bránit (a to ne až když je pozdě).

 Finsko je svobodný svrchovaný stát, ale protože je zodpovědný, chápe svou polohu, tak není v NATO a nepovoluje žádné základny této aliance na svém území, tedy prakticky u hranic s Ruskem. Pokud tak učiní, i oni mohou počítat s nějakou eskalací situace, s nějakou ruskou odpovědí.

Bylo to Rusko, které hrozilo vpádem do Pobaltí nebo na Ukrajinu a Západ na to nějak reagoval? Anebo naopak Západ se chtěl "natlačit" přímo před dveře, resp. až na rohožku Ruska? Domnívám se, že za situaci na Ukrajině může z velké části Západ, který celou situaci podnítil. Ten za to je z velké části zodpovědný. Bohužel, Ukrajinci jsou v tomto obětí, a za to nemůže Rusko. Západ může z velké části za to, že Ukrajina přišla o Krym (došlo k zpochybnění ruského strategického vojenského bodu na Krymu, tedy vytlačení ruského vlivu na Černé moře a plán rozmístit tam naopak západní vojenská zařízení) a že přichází o východ. Západ dopomohl k puči, Západ se ani rétoricky nepokusil vyzvat opozici k dodržení dohody s prezidentem Janukovyčem, byť byl garantem této dohody, atd. Dovedete si představit, že Rusko podnítí puč v Mexiku a bude s touto zemí plánovat ekonomické a vojenské spojenectví? Jak by asi USA reagovaly?

 USA jsou stále asi nejsilnější velmocí (byť upadají) a svého času existovala tzv. Monroeova doktrína. To bylo v pořádku, když si v podstatě přivlastnili jako svou bezpečnostní zónu celý americký kontinent. Německo, ač ve válce poraženo, dnes je to ekonomicky nejsilnější evropský stát a celá EU je v podstatě jejich zóna vlivu (resp. se nějak dělí s Francií atd.), nikdo to nezpochybňuje a jejich postavení respektuje. Také Čína se jako velmoc již nějaký čas plně respektuje, Tibet se dávno oficiálně neřeší, Hong Kong byl dávno navrácen, již dávno se nepodporuje Taiwan, aby se tím neprovokovalo, atd. Ale Rusko? To asi musí podle Západu strpět úplně vše a nemá nárok na žádnou bezpečnostní zónu, to asi musí strpět základny vojenské cizí aliance po celých svých hranicích. A to teď ani nerozebírám sliby, co kdysi dostal Gorbačov o tom, kam se NATO určitě nebude rozšiřovat.

 Udržovat mocenskou rovnováhu je rozumné. Pokud se USA rozhodly ji cíleně narušit, ať už z jakéhokoliv důvodu, že potřebují řešit nějaké své vnitřní problémy a i svůj geopolitický mocenský úpadek, tak jsou to spíše ony, proti komu by měly být zavedeny sankce. Bohužel Evropská unie stále nemá vlastní "politickou hlavu" a prakticky pouze odkývá vše, co navrhne Bílý dům. Přitom neexistoval žádný racionální důvod, proč se má Evropa pouštět do konfliktu s Ruskem. Právě, kdyby se pouze dodržovala mocenská rovnováha, udržovaly dobré vzájemné vztahy a Rusko se uznalo za rovnocenného partnera s velmocemi. Evropská unie by se měla emancipovat na Spojených státech a pěstovat sebevědomou politiku.

Karel Stehlík,
Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: A_Fotoredakce

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …