Karel Světnička: Sbírka na informaci o utajovaných příjmech Babišových celníků?

02.06.2015 8:50

Babišova dosavadní chráněnkyně Hornofová kryje šlendryán své soudružky JUDr. Zdeňky Jiráskové, bývalé lektorky IMS MV. Tak daleko dospěly krycí podvody kolem žádosti na výši finančních příjmů některých špiček Kalouskových (a nyní Babišových) celníků.

Karel Světnička: Sbírka na informaci o utajovaných příjmech Babišových celníků?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Informace byly v souladu se zákonem 106/1999 Sb. žádány přípravným výborem občanského sdružení Celníci proti korupci. Šlo o příjmy, výsluhy, cestovní náhrady a hlavně odměny vyplacené v období metylalkoholové aféry, i před ní. Překážkou (formální) k poskytnutí informací je požadavek na nehorázné poplatky za nedoložené údajné vyhledávání. Sám Velký Andrej zatím k věci mlčí, doufejme jen, že také zde nevadí, že jde o projev občanského odporu proti korupci? Nedávno ovšem k dotazu starosty Bělotína prohlásil, že ani sám „neví všechny platy ve státní správě“. Rádi mu to tedy od „jeho“ celníků zprostředkujeme.

Přibližně před rokem na tomto místě vyšel článek související s metylalkoholovou aférou. Pár „malých ryb“ dostalo vysoké tresty. Celníci zůstali čistí. Nikoho, třeba z GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů) - neinspirovala spousta informací v článku, které by mohly vést k případnému nalezení opravdových viníků úmrtí a oslepnutí našich spoluobčanů. Dokonce jeden z oněch obžalovaných v lihových podvodech měl nutnou potřebu prohlásit ČTK, že celníci o ničem absolutně vůbec nic nevěděli. Co mu za to prohlášení od koho bylo slíbeno? Co když někdo uvažoval, že by z uniklých miliard ze spotřební daně mohlo něco zůstat někomu v justici?

Loňského roku mne na senátním kolokviu ke kompetencím a činnostem  Celní správy zaujalo několik zajímavých čísel, které tam sdělili tehdejší generální ředitel celníků se svým zástupcem. Tak třeba -  že průměrný plat celníků v České republice (včetně základních funkcí) činí bez pár korun 38 tisíc měsíčně (lze najít i na internetu).

Vedle toho vysoce kvalifikovaný lékař po dvaceti letech speciální praxe a několika atestacích může dosáhnout až 41 tisíc měsíčně (zdroj - ČLK). Tedy suma sumárum: lékař zachraňující život a zdraví našich spoluobčanů otrávených  metylalkoholem musí mít v rámci náročného studia spousty zkoušek a praxe aby o pouhé 3 tisíce překročil průměrný celnický plat. Nikdo už nepátrá, kde měl jed původ, odkud se vzal, záhadně jakoby není zájem odpovědná celnická kápa krytá z nejvyšších míst vyšetřovat. Může i zde být důvodem „všimné“ z uniklých miliard?

Tyto zjevné platové nepoměry i podivnosti s nevyšetřováním metylalkoholové aféry vedly přípravný výbor občanského sdružení Celníci proti korupci k dotazu na platy, výsluhy, cestovní náklady a hlavně odměny některých představitelů Generálního ředitelství cel ČR poplatných hlasitému kritikovi Andreje Babiše a milovníkovi lihu Miroslavu Kalouskovi. Jen namátkou – Pavel Novotný, Lubomír Kučera, Miroslav „Mirek“ Rohrbach, Pavel Nosál.

Jeden jejich úředník a tiskový mluvka Barták odpověděl stylem amatérského komedianta, že „hledání údajů bude náročné“, ale hledat začali teprve po pěti dnech. Buď na vedení celníků používají skleněnou kouli, v níž předem viděli, že za 5 dnů zjistí náročnost hledání nebo také těch pět dnů možná rozumovali, jak dotěrné bojovníky proti korupci ošálit a zbavit se jich. Bádali a bádali mnoho dnů a mnoho hodin. Žádný doklad či dokument, že tomu tak doopravdy bylo, neexistuje. Přesto si nakonec za pár kliknutí v elektronických evidencích naúčtovali slušnou nekulatou sumičku 3 314,-  Kč. Dokonce neopomněli „přimastit“ náklady na poštovné o 18% rozdílné mezi vyúčtováním a skutečností.

Vyčíslení úhrady bylo mnoha nevyvratitelnými argumenty rozporováno. Náklady nejenže nebyly ničím doloženy, ale také je známo, že vše lze najít za pár minut pomocí záznamů a systémů v PC. V rozporování částky ze strany p.v. os. Celníci proti korupci byl v rámci účelnosti a hospodárnosti i požadavek na hloubkový personální audit – počínajíce kvalitou potřebného vzdělání dotyčných pracovníků GŘC, přes měření skutečného výkonu zaměstnanců, skutečné přítomnosti na pracovišti v době údajného „vyhledávání“, až po oprávněnost výše vyplácených prostředků z našich daní. Nebo další charakteristický šlendryán – vyplácení dvou mezd některým z oněch celních funkcionářům – vysokých výsluh souběžně s platem.

Poslední požadavky, kterými se daňoví poplatníci a protikorupční aktivisté zajímají o to, co se děje s jeho daněmi a co jimi živí na GŘC, drze označila jejich soudružka JUDr. Zdeňka Jirásková za invektivy! Je podřízená náměstkyni Hornofové, a ta podřízena přímo Andreji Babišovi. Jde snad o jednoznačnou ukázku, jak to ve skutečnosti „makající“ ministr myslí, když mluví o našich daních? ANO - připustil by si takový bor del a nekompetentnost v některé ze svých soukromých firem?

Zápis o seznámení se se spisem se stal po vyřízení i stížností, že jde o podvod, že žádné úkony k vyhledávání nejsou uvedeny. Dokonce tzv. kontrolní orgány namísto kontroly asi provedly Ctrl+C z písemnosti kontrolovaných celníků a vložili ji pomocí Ctrl+V do odpovědi. Nějaké, byť formální, šetření vůbec neproběhlo.

Následně Babišův podřízený, vedoucí jeho inspekce Ing. Miloslav Bradna napsal, že šlendryán a podvody (tedy postup celníků a jejich kontroĺních orgánů) jsou ve skutečnosti přesně podle nějakého jejich vnitřního předpisu. Jakoby ani přes svoji dlouholetou praxi na finančním ředitelství netušil, že v této zemi může být občan na svých ústavních právech (i na těch na informace) omezován jen zákony, ne nekvalitními a nezákonnými interními předpisy.

Kdyby nám neoprávněný požadavek 3 314,- Kč na zaplacení údajného zpracování žádosti o informace přišel o něco dříve, šlo by náhradu klasicky uplatnit z grantu  vyhlášeného velvyslanectvím Spojených států amerických na podporu boje proti korupci v bezpečnostních složkách. Bohužel pozdě.

Výše finančních odměn a všeho, co odpovědní z GŘC dostali v období metylalkoholových tragédií úmrtí a oslepnutí (o miliardových odklonech typu Ecol a podobně ani nemluvě) jistě zajímá nejen přípravný výbor občanského sdružení Celníci proti korupci, ale i sousedy, přátele a příbuzné všech mrtvých či osleplých z metylalkoholu. Také férové výrobce a distributory lihovin, které aféra zásadně poškodila. A nepochybně i mnohé z řady poctivých, nestranných a čestných celníků.  Proto lze na úhradu údajného zpracovávání odpovědi k žádosti o informace o platech celnické vrchnosti z dob Kalouskovy éry přispět na účet Generálního ředitelství cel č.: 19-1020011/0710 a variabilní symbol č. 21111, byť symbolickou jednou korunou. Předem díky za spoluúčast. Vše pak bude prokazatelně zveřejněno a zůstatek určen na konto Celník v tísni – těm kamarádům, kteří takové platy a štěstí jako celničtí papaláši rozhodně neměli a nemají.

Poznámky:

1. Je zadokumentováno, že dle zákona č. 106/1999 Sb. byly od GŘC vyžádány obdobné i náročnější dotazy a byly poskytnuty zdarma – dotazy nebyly od protikorupčních aktivistů

2. Řadoví celníci určitě ani zdaleka nedosahují průměrného příjmu 38 tisíc Kč měsíčně. Peníze k úhradě žádosti o informace se převádí z účtu – takže upozornění pro kamarády celníky: raději převádět přes nějaké přátele, abyste se neprozradili svým účtem, že se zajímáte, jak si vaše vedení mastí kapsy, třeba z prostředků určených na vás. Stačí mít na paměti případ loňské sebevraždy šikanovaného celníka A. B. v Benešově – záhadně nešetřený, a jiné podobné případy u Celní správy z poslední doby.

3. Spíše to vypadá, že ani nový generální ředitel Kašpar, ani „makající“ Andrej zahleděný do žlutých lánů řepky netuší, že někteří „ostřílení pardálové“ z GŘC si s nimi pořád a soustavně vytírají pozadí - když zrak to nebude.

4. Výše jmenovaní vědí, že sbírka je na úhradu požadované částky za informace o platech jejich podřízených z veřejných rozpočtů.

5. Pro transparentnost -  kopie veškeré komunikace s příslušnými orgány zájemcům zašlu – obraťte se na můj zde uvedený mail.

6. Věc byla konzultována s představiteli o.p.s. Otevřená společnost, zabývající se právem občanů na informace a nedůvodným utajováním či obstrukcemi ze strany veřejných orgánů.

7. Doufejme, že příslušná dokumentace a výkazy celníkům neshořely při nedávném záhadném požáru na Generálním ředitelství cel – není známo, zda má tiskový (ne)mluvčí Barták z dob svého působení u totalitních orgánů státní moci i kvalifikaci kvalifikovaného topiče.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.