Karel Sýs: Když opozice neví, co roupama dělat

15.10.2020 13:41

Pokolikáté už opozice spustila kanonádu proti prezidentovi. Dovolil si poradit podhradí, aby častěji sedělo doma na zadku a více četlo. A podotkl, že podnikatel, který není připraven na zásah vyšší moci, není dobrý podnikatel.

Karel Sýs: Když opozice neví, co roupama dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Sýs

Jenže čtení – jak známo, moc nevynese. To ještě spíš sedění na penězích.

Podnikání není jen zisk, ale taky ztráta.

Když vše klapalo, politictvo, podnikatelstvo, herectvo a jiné umělectvo volalo: „Méně státu!“

Když mlýny přestaly klepat, politictvo, podnikatelstvo, herectvo a jiné umělectvo volá: „Více státu!“ Tím myslí víc státních dotací, náhrad, úlev všeho druhu, víc toho, čemu se za komančů říkalo solidarita.

Ač to nechtějí a ani nesmějí přiznat, podvědomě vlastně volají po socialistickém státu, který záplatoval, co se kde protrhlo, až nakonec prozáplatoval.

Jenže – nejen vojna není kojná. Kapitalismus se umí tvářit jako mílius, ale v případě potřeby vycení vlčí tesáky.

Nechte maličkých firem přijíti ke mně!

I mně je líto oblíbené hospůdky. Pivo sice patří všem, avšak hospody řetězcům. Naše fešná a hbitá číšnice možná přijde o práci, snad dostane od státu bakšiš, ale onu hospůdku vlastní majitel několika hospůdek, hospod a restaurací, a ten už je dávno za vodou, ne-li za mořem. A jestli se neposichroval, pak opravdu není dobrý podnikatel.

Koneckonců pojišťovny nás snad nedřou zbytečně!

Nejhlasitěji křičí herci. Není divu, třeba takový Töpfer ve svém seriálu na podřízené četníky imrvére ječí.

Před zavřenými divadly budou na plný pecky svítit lampy, přidá se rovněž Petřín. „Umělec“ Kintera rozsvítí kvůli zaraženému „Festivalu digitální a kreativní kultury“ rozhlednu. To budou kreace, ale kdo je zaplatí? Plýtvat proudem a ještě si na to svítit?

Tatíčku státe, postarej se o svoje ke křížku přilézající dítky!

Tak zvaná Velká krize se svého času s nikým nebabrala: „Chudej, bohatej, vemte je íbršvunkem!“ Jenže bohatí tu nakládačku přežili ve zdraví.

Jak k tomu ale přijdu já? Vir, nevir, vydání vlastních knih si musím zaplatit. Stát zřejmě nečte. Správně nás Zeman všechny žene domů číst!

A možná se bůh na tu pejchu už nemohl dívat! Jak prorokoval Haškův moudrý ovčák: „Však von vám pánbůh ty milijóny vomaže vo hubu!“

P. S.

Dnešní Metro hrdě oznamuje čecháčkům: „Nejbohatší Češi mají 1,3 bilionu.“ A rádio hlásí: „Protože nepřijíždějí cizinci, bezdomovci přijdou o peníze z žebrání.“

Pánové, to jste to za těch 31 let dopracovali!

Karel Sýs

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …