Karel Výborný: Umyté ruce Piláta Dvořáka

23.05.2023 8:08 | Komentář

Ježíš Kristus měl dlouhé vlasy a nepříliš korektní politické vystupování. Měl nemálo stoupenců, ale bohužel pro něj se protivil zájmům lokálních elit. A především, nedbal dobře míněných rad, ať to se svými názory zabalí a jde pryč. Nezabalil, nešel.

Karel Výborný: Umyté ruce Piláta Dvořáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Miroslava Ševčíka před budovou VŠE, kde zasedal Senát fakulty, aby projednal jeho odvolání z pozice děkana

Zabalil to až po drobné intervenci elit a rozsudku formálního vládce Judeje Piláta Pontského, který se nechal elitami přesvědčit. I když Pilátovi Pontskému to asi úplně po srsti nebylo. Proto si nahlas umyl ruce, aby o něm neříkali, že je... prostě nic ošklivého.

Avšak nesmýšlejme o Pilátovi Pontském jenom zle. I on měl přinejmenším jednu historickou zásluhu. Nechtěně se postaral o jeden z nejdůležitějších symbolů historie, kříž. Kříž, na který nechal Ježíše přibít. I když je pravdou, že Piláta Pontského si stejně každý vybaví jen jako toho, který neměl odvahu zavrhnout zvrácený požadavek elit a zbaběle nechal zlikvidovat nevinného člověka.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí

Miroslav Ševčík má dlouhé vlasy a odmítá takzvanou politickou korektnost, která je ve svém důsledku nekorektní. Má nekonvenční hospodářsko - politické vystupování a nazývá věci pravým jménem. Má nemálo stoupenců, ale bohužel pro něj se protiví zájmům některých lokálních i globálních elit. A především, nedbá dobře míněných rad, ať to se svými názory zabalí a jde pryč. Doposud nezabalil a nikam neodešel. Po drobné intervenci elit se formální vládce VŠE hotoví k rozsudku. Ale nemá ani tolik odvahy, jako měl Pilát Pontský. Pilát Dvořák pouze našeptává svým nohsledům, aby udělali tu opravdu špinavou práci za něj. Dělá to delegováním odpovědnosti na členy etické komise VŠE, kteří mají namísto něj vyslovit nespravedlivý ortel. Jeho ruce mají být umyté již předem, on je zdánlivě ten, který přeci nedělá nic špatného. Ale puncu zbabělosti, resp. neschopnosti postavit se za spravedlnost, se už nezbaví. Jediné, co ho může těšit, že se stane nezapomenutelným členem známé dvojice. Podobné, jako byli Ježíš Nazaretský a Pilát Pontský.

Avšak nesmýšlejme o Pilátovi Dvořákovi jenom zle. Nechtěně se postaral o to, že rozvířil diskuzi o kvalitě akademických svobod. Možná i on jednou bude symbolem. Symbolem toho, kdo ohrožuje na akademické půdě demokracii a svobodu slova. Symbolem opakované zbabělosti. Mementem, že totalitní entity jsou mezi námi v každé době a za každého režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…