Karol Hrádela: Jsem rád, že v Číně již nejsou hladomory. Její ekonomika je největší... Někdy mám odlišný názor než mnozí spoluobčané

29.03.2016 16:53

Někdy mám na některé otázky odlišný názor než jiní spoluobčané. Například se domnívám, že nejdůležitějším lidským právem je právo na život. Jsem rád, že v ČLR již nejsou hladomory, že v důsledku nich lidé neumírají, že se její ekonomika stále zlepšuje a tím i životní úroveň jejich obyvatel. Uvítal bych, když by alespoň polovičním tempem jejího rozvoje se vyvíjela i ekonomika EU či USA. Máme sice lepší výchozí základnu, ale dlouhodobý vývoj mluví proti nám.

Karol Hrádela: Jsem rád, že v Číně již nejsou hladomory. Její ekonomika je největší... Někdy mám odlišný názor než mnozí spoluobčané
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Navíc je třeba se vrátit k minulosti ve vzájemných vztazích a uvědomit si i roli ČLR ve světě. Ekonomika Čínské lidové republiky je od roku 2014 největší na světě (měřeno podle absolutní výše HDP po přepočtu dle parity kupní síly) a to přesto, že hodnota HDP na osobu v roce 2013 činila pouze 9 800 USD . 

Přestože v porovnání s vyspělými zeměmi je to zdánlivě málo, je nutné zohlednit i vysoký počet obyvatel nejlidnatější země světa však tuto hodnotu do jisté míry kompenzuje a růst tohoto ukazatele.

V roce 2012 předstihla ekonomika ČLR ekonomiku Spojených států amerických co do objemu obchodovaného zboží a v říjnu 2014 vyhlásil Mezinárodní měnový fond ekonomiku Číny za nejsilnější na světě v ukazateli HDP dle parity kupní síly. Čínský hrubý domácí produkt v roce 2015 vzrostl o 6,9 %, přestože je to nejslabší výsledek od roku 2009.

Ekonomika EU — měřeno podle údajů o zboží a službách (HDP) — je nyní větší než ekonomika USA. HDP EU v roce 2014 činil 13.920.541 milionů eur. V ČR rostl nejrychleji ve čtvrtletí, kdy byl nárůst 4,4%, meziroční nárůst 4,3%. Evropská komise přitom odhaduje jeho růst letos na 2,3%. Německo mělo jeho nárůst 1,7%.

Při zohlednění těchto skutečností je vhodné zohlednit i vývoj vzájemných vztahů. Čína je pro ČR 4. největším obchodním partnerem a druhým největším dovozcem (od roku 2006). Pro ČR je však Čína pouze 18. největším exportním trhem. Zatímco ještě v 80tých letech docházelo k dlouhodobému nárůstu spolupráce mezi oběma zeměmi, který ještě podle statistického úřadu činil v roce 1990 částku, která se začala snižovat zhruba na desetinu.

Za vlády Miloše Zemana začal postupný nárůst vzájemných vztahů. Nyní dosahuje výše skýtající naději, že by snad v budoucnu mohla ekonomická spolupráce dosahovat opětovně významu, který měla v minulosti. To se asi nelíbí těm, kterým ztráta zaměstnanosti u nás v důsledku snižujícího se exportu začátkem 90 let v důsledku vystupování tehdejšího prezidenta proti spolupráci možná vyhovovala. Jak jinak si vysvětlit to, co se nyní dělo v Praze na Evropské třídě - špinění vlajkové výzdoby při oficiální návštěvě hlavy této země, která do drtivé většiny zemí nikdy nezavítá a i u nás je poprvé, vyvolávání konfliktů či umísťování reklamy zaměřené proti ČLR.

Chápu, že s politikou ČLR nemusí mnozí souhlasit. Podobně nemusí jiní souhlasit s politikou Německa, Ruska, USA atd. Neumím si však představit, že by se slušný člověk takto například choval při oficiální návštěvě Baraka Obamy u nás v minulosti. Znevažovat oficiální státní politiku nepovažuji za správné.

Diskutovat o ní, zpochybňovat ji atd., to můžeme. Chovat se však jako ten, kdo hulvátsky vystupuje v době státní návštěvy proti státní politice a zpochybňovat pohostinnost své vlasti však slušný člověk nesmí. Hrubost nepatří k slušnému jednání. Asi někteří nedokáží unést své porážky a pletou ideologii i do ekonomiky. Škoda. Možná by se měli seznámit se základními pravidly slušného chování k návštěvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.