Karol Hrádela: Představa, že se soudci nechají ovlivnit přáním prezidenta, mi přichází absurdní

10.01.2019 18:51

Prý "Mynář zkoušel ovlivnit soudce. Naznačil, jaké rozhodnutí by chtěl Zeman, říká Šimíček."

Karol Hrádela: Představa, že se soudci nechají ovlivnit přáním prezidenta, mi přichází absurdní
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Neznám fakta a nevím, zda a v jaké souvislosti se toto stalo. Nezpochybňuji ani důvěryhodnost soudce Šimíčka, jehož řady rozhodnutí si vážím. Odmítám jakýkoliv nátlak přímý či nepřímý na jakéhokoliv soudce. Pokud šlo o plánované setkání za tímto účelem, nemohu s tím souhlasit. Pokud se setkali z jiného důvodu (například pro diskusi o stávajícím zákonu o Ústavním soudu, který by dle mého přesvědčení zasloužil novelizaci, zjištění názoru renomovaného experta na financování politického života a zejména politických stran, nebo například na recepci) a tam v rámci jiných věcí padl i názor na služební zákon, šlo by to pochopit. Nemuselo jít o snahu ovlivnit soudní rozhodování, která by navíc byla zcela neúčelná.

Naznačovaná snaha o ovlivnění soudce mi připadá nepravděpodobná, pokud případně ovlivňující má alespoň minimální znalosti života a rozhodovací praxe našich ústavních soudců a zejména těch jmenovaných prezidentem Zemanem, z několika důvodů:

  1. V důsledku veta znali soudci prezidentův názor a nebylo potřebné ho znovu opakovat.
  2. Představa, že se soudci nechají ovlivnit přáním prezidenta, mi přichází absurdní, přestože běžní občané jsou proti prezidentům u našeho Ústavního soudu zhruba 15x méně úspěšní než prezidenti a výrazně méně úspěšní než další politici.
  3. Zeman nepatří k nejúspěšnějším prezidentům u našeho Ústavního soudu, jde-li to takto, při pouhých 3 prezidentech, říci.
  4. Soudci jmenovaní Zemanem historicky nejméně často vyhovují návrhům k Ústavnímu soudu.
  5. Politická orientace řady ústavních soudců k určité skupině politiků či politických stran respektive politických či náboženských názorů je zřejmá a prokazatelná a rozhodně se nejedná o orientaci shodnou s orientací prezidenta Zemana.
  6. Jediné (pokud jsem něco v minulosti nepřehlédl či z ní nezapomenul) za co v zásadních věcech tzv. „pražská kavárna“ prezidenta Zemana výrazně chválí), je výběr a jmenování ústavních soudců. Ani se jí nedivím.

Závěry výše nastíněné vychází nejen z předběžné analýzy rozhodovací činnosti Ústavního soudu provedené před rozhodnutím Ústavního soudu ve věci zákona o majetkovém vypořádání církví a státu pro potřeby senátorů - navrhovatelů zrušení zákona, ale zejména z rozšíření této analýzy, kterou jsou loni dokončil a zpracoval ve více než 30 tabulkách a 170 stranách textu. Vyhodnotil jsem veškerou zveřejněnou judikaturu tohoto soudu - přes 70 tisíc rozhodnutí. Výsledky rozhodovací praxe se dají prokazatelně dost předvídat. A tak nejen z důvodu výše uvedených bych považoval teoreticky možnou snahu o ovlivnění soudce za nepochopitelnou...

(komentovaný článek najdete ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla