Karol Hrádela: Větší praxe rozhodovatelů o osudech lidí by spravedlnosti jenom prospěla

02.04.2017 20:45

Jde o spravedlnost pro většinu národa. Jsem přesvědčen, že je velmi potřebná prostupnost právnických profesí a kontrola činnosti státních zástupců subjektem odlišným od státních zástupců.

Karol Hrádela: Větší praxe rozhodovatelů o osudech lidí by spravedlnosti jenom prospěla
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Často se liší pohled soudce, státního zástupce, advokáta, podnikového právníka či právníka-politika a natož teoretika bez praxe v běžném životě na jednu a tu samou otázku. Občas se setkáváme s určitým nevyváženým pohledem na konkrétní případy. Větší praxe rozhodovatelů o osudech lidí by spravedlnosti jenom prospěla.

Nyní dokončuji analýzu zhruba 60 tisíc zveřejněných rozhodnutí našeho Ústavního soudu od jeho vzniku. Tam se vliv původní profese soudce-zpravodaje na konkrétní rozhodnutí soudu jednoznačně prokazuje. A nejde jenom o jednotky procent v odchylce od průměru rozhodnutí Ústavního soudu. Prostě situace, kdy o konkrétním případě rozhodují na všech stupních rozhodovací procesu lidi, kteří nikdy nepobírali jiné finanční prostředky než prostředky z veřejných zdrojů, vede pravděpodobně ve větším počtu případů i k schematickému chápání problémů a k upřednostňování tzv. zájmu státu na urychleném uzavření případu před zájmy právního státu.

Názory na rozhodovací činnost může mít každý různé, ale pokud jsou výrazné odchylky v rozhodovacím výsledku od průměru v závislosti na tom, zda žil někdo ve zlaté klícce či nikoliv, pak se jedná již o otázku právního státu. Proto na rozdíl od přístupu ministerstva k situaci v státním zastupitelství tento návrh pana ministra jednoznačně podporuji.

Karol Hrádela

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …