KohoVolit.eu: ODS blokuje vydávání poslanců policii, KSČM je podporuje

14.07.2012 13:30

Kohovolit.eu je webová stránka a stejnojmenné občanské sdružení fungující od roku 2006. Sdružení KohoVolit.eu je podporováno Fondem Otakara Motejla.

KohoVolit.eu: ODS blokuje vydávání poslanců policii, KSČM je podporuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Od voleb v roce 2010 zatím policie žádala o vydání šesti poslanců k trestnímu stíhání. Politici se před hlasování o vydání často dušují, že „parlament nemá posuzovat vinu či nevinu poslance, tu ať prokáže soud.“ Jenže jak skutečně hlasují, když dojde na lámání chleba?
 
Sdružení KohoVolit.eu, které sleduje dění v Parlamentu, připravilo přehled hlasování o všech dosavadních žádostech. „Zatím nejčastěji hlasovali pro vydání svých kolegů poslanci KSČM. Někteří z nich byli zdrženliví pouze při žádosti o vydání poslance Stanislava Humla (nyní ČSSD) v březnu loňského roku,“ říká Kamil Gregor, tiskový mluvčí KohoVolit.eu.
 
„Naopak proti vydání nejčastěji hlasují poslanci ODS, například Marek Benda, Zbyněk Stanjura nebo Jan Vidím zvedli z pěti případů třikrát ruku proti. Z přehledu nevychází dobře ani poslanci Věcí veřejných a není se čemu divit, vždyť policie zatím žádala o vydání hned čtyř poslanců této strany,“ dodává Kamil Gregor. Dosud vždy hlasoval pro vydání poslanců například Jeroným Tejc (ČSSD), Jiří Pospíšil (ODS), Pavel Kováčik (KSČM) nebo Kristýna Kočí (nezařazená).
 
„Obecně lze říci, že poslanci jsou spíše nakloněni vydávání svých kolegů spravedlnosti. Například proti vydání Davida Ratha, Víta Bárty a Jaroslava Škárky (nyní nezařazení) hlasovala jen hrstka přítomných. Naopak nejkontroverznější byl zatím případ Stanislava Humla, kterého jako jediného poslanci odmítli vydat. Uvidíme, jak budou poslanci hlasovat o dalších žádostech. Naše sdružení KohoVolit.eu bude jejich rozhodování samozřejmě dál sledovat,“ uzavírá Kamil Gregor.
 
Od voleb v roce 2010 žádala policie o vydání některého z poslanců celkem čtyřikrát. Poprvé to bylo v březnu roku 2011, kdy se Stanislav Huml vyhnul stíhání za křivou výpověď. V srpnu naopak poslanci předali spravedlnosti Víta Bártu a Jaroslava Škárku později nepravomocně odsouzené za uplácení a podvod.
 
Letos v létě došlo v rychlém sledu ke třem úspěšným hlasováním. Nejprve poslanci vydali Davida Ratha, který byl zadržen se sedmi miliony korun, poté Ottu Chaloupku (VV) podezřelého z vynucování úplatku, a nedávno Vlastu Parkanovou (TOP 09).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…