Kverulant: Další magistrátní kostlivec za téměř půl miliardy

22.11.2018 14:57

Praha, zastoupená Technickou správou komunikací, uzavřela v roce 2008 s billboardáři smlouvu o pronájmu 8 000 m2 plochy na více než 100 pražských mostech a lávkách za cenu dvou milionů korun ročně.

Kverulant: Další magistrátní kostlivec za téměř půl miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Na základě této, stále platné, smlouvy získává magistrát ročně pouhých 250 Kč za m2 pronajímané plochy. Přitom se Praha již v roce 2004 usnesla, že jednotková cena za pronájem jednoho m2 plochy pro billboard se má pohybovat od 4 do 6 tisíc korun ročně (ZDE). Praha tak ročně přichází o 40 milionů korun. Billboardáři naopak od roku 2008 vytáhli z kapes pražských poplatníků téměř půl miliardy korun.

Kverulant dnes odeslal novému primátorovi Prahy a všem členům rady dopis, ve kterém je vybízí, aby konečně vyčistili naše hlavní město od laciného billboardového smogu, a to nejen na mostech, a vyzval k tomu i svoje fanoušky.

Kverulantovi se již podobným způsobem podařilo před lety prosadit zákon proti billboardům na dálnicích a silnicích I. třídy. Koncem října 2018 bylo odstraněno 1656 billboardů, z toho 901 z okolí dálnic. Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy nařídila novela zákona o pozemních komunikacích, o jejíž přijetí se významně zasloužil právě Kverulant.org s vydatnou podporou e-mailů od veřejnosti.

Další podrobnosti o Kverulantově boji proti pražským billboardům naleznete v kauze Odstraňme v Praze billboardový smog (ZDE).

Ing. Vojtěch Razima
zakladatel a ředitel Kverulant.org, o.p.s.

(smlouvu o pronájmu najdete ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…