Kverulant: Vyšetřování vysokého státního úředníka opět pokračuje

03.07.2018 12:42

Kverulantův zmapovaný tunel, národní elektronický nástroj (NEN), zavádí do běžného principu IT tunelů jednu významnou inovaci. Neřeší totiž žádný skutečný problém.

Kverulant: Vyšetřování vysokého státního úředníka opět pokračuje
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

NEN je software, který by měl sloužit k zadávání elektronických výběrových řízení tam, kde to zadavateli ukládá zákon. Takový program ale už dávno vyvinula řada IT firem – a není nijak drahý, může být dokonce i zadarmo. Přestože Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) za NEN již utratilo přes půl miliardy, stále není hotov.

MMR soutěžilo tak flagrantně protizákonně, že mu ÚOHS dokonce zakázal plnění jedné smlouvy a to s účinností od 9.12.2016, ale příslušný ředitel odboru Bogdanov poslal dopis s výzvou k zastavení prací až 10. 2. 2017. Dvouměsíční prodlení se zastavením prací způsobilo značnou škodu, dokonce umožnilo dodavateli žádat bezdůvodné obohacení.

O tom, že práce probíhaly přes zákaz, svědčí opakované aktualizace systému NEN a získání certifikace pro NEN v únoru 2017. Proto Kverulant podal letos v březnu 2017 na vysokého úředníka Bogdanova trestní oznámení pro podezření ze spáchání tří trestných činů: zneužití pravomoci úřední osoby, maření výkonu úředního rozhodnutí a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Kverulanta dosti překvapilo, že Policie loni jeho trestní oznámení odložila. Kverulant se však nevzdává snadno, a tak podal proti odložení hned dvě stížnost k příslušnému státnímu zástupci, Sice to trvalo dlouho, ale státní zástupce dal nyní Kverulantově stížnosti zapravdu a věc vrátil policii k došetření (ZDE).

Více o NEN ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…