Květoslav Vícha: Ještě k politickému přemetu Karolíny Peake

01.05.2012 21:32

Dovolte mi reakci na článek autora Petra Příhody "Opět o kultuře politické rozpravy" na serveru ČRO6 (viz odkaz v textu). Autor se snaží omlouvat „přeběhlictví“, správně odluku Karolíny Peake z politické strany Věci veřejné (VV) a její další působení v Poslanecké sněmovně.

Květoslav Vícha: Ještě k politickému přemetu Karolíny Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Text Petra Příhody naleznete ZDE.

Autor Petr Příhoda píše: „...Karolína Peake stranu opustila a pokouší se definovat vlastní platformu. To ale není přeběhlictví. To je schizma, čili vnitrostranický rozkol. Vnitrostranické rozkoly jsou prostě součástí politických dějin. Takto vznikly po 1. světové válce komunistické strany; žádní přeběhlíci. Takto se za 1. republiky odloučila strana živnostníků od Národní demokracie. Tak vznikla v průběhu krize ODS i US, i když časem pohořela. Tak vznikla i platforma paní Peake...“

Autor tohoto textu má pravdu, že ve zmíněných případech nejde o přeběhlictví, ale rozkol/odloučení v hnutích/stranách, kdy následně vznikly nové politické subjekty. Avšak už se nezmiňuje o tom, že teprve po jejich pravoplatném, legálním vzniku zahájily tehdejší politické osobnosti svoji činnost. Ne tedy prostřednictvím jakési nadstavby původní strany VV, jak to nyní učinila paní Peake!

Vnitrostranický rozkol se např. netýkal Československé živnostensko-obchodnické strany Rudolfa Mlčocha z Prostějova, jak to tvrdí pan Příhoda. Tato strana byla ustavena samovolně. Tento nový subjekt tedy vznikl standardním vývojem.

Za vnitrostranický rozkol lze označit nespokojenost některých členů Občanského fóra (OF) jako Ruml, Rychetský. Ti založili nový subjekt na "rozlučkovém" sněmu OF v Praze dne 23. února 1991. Ten rozhodl o rozdělení OF na budoucí Občanskou demokratickou stranu a Občanské hnutí. Teprve poté byla založena ODS, začala fungovat a přijímat členy, její osobnosti vyvíjely činnost.

Vnitrostranický rozkol stál rovněž u vzniku Unie svobody (US). Šlo o rozkol uvnitř ODS na podzim 1997. Jan Ruml a Ivan Pilip chtěli svrhnout tehdejší vedení strany a jejího předsedu Václava Klause. Po neúspěšném pokusu o změnu ve vedení ze strany vystoupili a založili Unii Svobody. Ta byla zaregistrována 22. ledna 1998 a rovněž i v tomto případě osobnosti strany byly vně aktivní až po založení své strany.

Tedy, ve všech shora uvedených příkladech začali, chcete-li fiktivní „přeběhlíci“, fungovat v nových subjektech až po jejich založení. U vnitrostranického rozkolu a vystoupení paní Peake z VV (a jejímu „přeběhlictví“) je tedy zásadní rozdíl. Myslím, že i při letmém pohledu na tento politický přemet pod patronací Nečasovy vlády, je evidentní, že paní Peake při odloučení od VV vstoupila do vzduchoprázdného prostoru.

Odchodem z VV ztratila K.Peake původní mandát, který jí voliči dali výlučně (pro práci a naplňování volebního programu strany) v rámci existence VV. Její voliči neudělili paní Peake žádné právo vystupovat jménem nějaké platformy! Pokud se o to snaží, očividně je podvádí.

Paní Peake by proto neměla mít ani poslanecký mandát, natož funkci vicepremiérky. Pokud se tak stalo, je to vizitka pochybných politických manipulaci současné vlády Petra Nečase. Bohužel, nikdo z českých legislativců politický přemet paní Peake (zatím) raději nekomentuje a nenapadá, jelikož by došlo k opětovnému ohrožení fungování Nečasovy vlády. Raději situaci omlouváme jako Petr Příhoda. Je to velký generální pardon vůči Karolíně Peake a potažmo naší vládě. Pokud nadále potrvá, ještě více poškodí již tak pošramocenou politickou kulturu v Česku.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.