Ladislav Jakl: Asymetrická česko-německá hranice

29.07.2016 13:54

Na internetu se v minulých dnech objevila petice vyzývající naši vládu, aby ta nechala okamžitě uzavřít hranice s Německem.

Ladislav Jakl: Asymetrická česko-německá hranice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Autoři petice svou výzvu zdůvodňují množícími se teroristickými útoky muslimských extremistů blízko našich hranic a obavami, že se toto násilí může přesunout nehlídanou hranicí k nám.

Těžko říci, jak si ono „uzavření hranic“ představují. Vypovězením schengenského režimu? Nebo snad návratem k zadrátované hranici? Je dost možné, že schengenská praxe opuštěna bude, ostatně na mnoha hranicích mezi členskými zeměmi byla kvůli potřebě čelit vlně ilegálního přistěhovalectví už stejně suspendována. Byly však v případě ČR využity možnosti, jinde používané i v rámci Schengenu? To v žádném případě.

Mnoho návštěvníků Německa potvrdí, že auto s českou značnou bývá kontrolováno kdekoli za hranicemi, bývá zkoumán jeho technický stav, někdy bývají prohlíženy úložné prostory (asi zda v nich není pracovní náčiní údajných černých českých gastarbeiterů). Děje se německým řidičům cosi recipročního u nás? Ani náhodou. Dokonce po nich zpravidla nikdo nechce ani to, aby si u nás podle našich předpisů rozsvítili.

Autor těchto řádek jel před několika dny autobusem Deutsche Bahn z Prahy do Norimberka. Okamžitě za hranicemi byl autobus německým policejním autem odkloněn na nejbližší odpočivadlo a všichni jeho cestující byli podrobeni kontrole dokladů. V situaci, kdy desetitisíce přistěhovalců do Německa žádné dokumenty nepotřebují. A co se stalo při cestě stejným autobusem zpět do Česka? Vůbec nic. V autobuse mohl sedět kdokoli, nikdo ho u nás nekontroloval.

Hrozí snad Německu z naší strany nějaké reálné nebezpečí? Je evidentně větší než to opačným směrem? Tak proč Němci využívají vůči nám i v rámci Schengenu běžné kontrolní metody a my nikoli?

Petici jsem zatím nepodepsal. Počkám si, jestli bude zaveden alespoň symetrický hraniční režim i z naší strany.

Psáno pro IVK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…