Ladislav Žák: Zoufalí lidé dělají zoufalé věci…

21.02.2014 11:28

Jakkoliv byl tento hluboce pravdivý výrok významně medializován před týdnem, když zazněl z úst Iva Rittiga, opouštějícího policejní celu, nechci tady po sté a prvé rozebírat údajnou trnitou pouť 17 haléřů od Rittiga k Rittigovi, a posléze - Bůh a Láska vědí - komu. Chci tento výrok použít k pokusu o nastínění podstaty toho, co se aktuálně odehrává na kyjevském Majdanu.

Ladislav Žák: Zoufalí lidé dělají zoufalé věci…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se konal protest proti situaci na Ukrajině. Janukovyčovi příznivci chyběli

Původcem procesu, který se vyhrotil v krvavou lázeň a směřuje k věcem a událostem, které mohou z Ukrajiny udělat zhroucený stát na hranicích EU, je právě zoufalství obyčejných lidí. Toto zoufalství má svůj původ v oprávněném pocitu, že obyčejní lidé a jejich osudy na Ukrajině nikoho nezajímají. Nezajímají politiky, nezajímají oligarchy, nezajímají ani ostatní obyčejné lidi, kteří mají příliš starostí o vlastní obživu, než aby měli čas a sílu vnímat problémy druhých.

Nejde o něco nového, tento nezájem o život obyčejného člověka provází celou krátkou historii samostatné Ukrajiny a má své kořeny ještě hluboko v carském Rusku. Problém vyhrocený na dnešním Majdanu se zrodil z nadšení a ohromných očekávání, která byla vyvolána právě existencí samostatné Ukrajiny a hluboce a opakovaně zklamána všemi garniturami ukrajinských politiků, jako recyklovaných loutek ukrajinských oligarchů.

Je úplně jedno, jak se ti politici jmenují, jestli jsou aktuálně u moci, v emigraci, v base nebo v rakvi. Přes dílčí odlišnosti, jako je barva politického trička nebo proklamace o vztahu k tomu či onomu, jsou všichni za jedno v tom, že občané Ukrajiny si prostě musí pomoci sami, protože oni přece vládnou a kradou.

Zoufalí ukrajinští občané, jsou hluboce zklamaní tím, že jejich prezident odmítl podepsat smlouvu s EU ve Vilnjusu ze zcela osobních až rodinných důvodů, protože by se mohlo stát, že by ho někdo z EU mohl napomínat a požadovat po něm a jeho rodině jiný standard chování. Tím ztratili podstatnou, byť celkem marnou naději, a tak se prostě vydali křičet o svém zoufalství na ulici.

Lidé na Majdanu měli po dlouhých letech pocit, že někoho zajímají. Že našli ztracenou sebeúctu a postupně si vydobyli i respekt druhých.

Jejich boj za obyčejnou lidskou důstojnost získal mediální pozornost, ale s ní přišlo i násilí a politické síly, které mají násilí jako jediný program.

Když se k tomu připočítá naprostá neschopnost politických loutek řešit jiné problémy než ty, které jim předkládají k řešení jejich loutkáři, pak je zřejmé, proč jsme svědky toho, co se na Ukrajině odehrává.

Dnes už jsou původní zoufalci nahrazeni na Majdanu systémovými násilníky, kteří se vyžívají v pouličních bitkách, a potom spoustou loutek, především loutek oligarchů, ale i loutek ruské a americké provenience, a jistě tam pobíhá i nějaká ta evropská.

Celé to píšu kvůli třem věcem. Tou první je hluboký omyl EU, že je možné nalézt viníky současného násilí a potrestat je neudělením víz a obstavením majetku. Svět je velký a jen hlupák nosí všechna svá vejce v jednom košíku… Prostě pojedou na víkend nebo dovolenou jinam a s jinou kreditní kartou.

Tou druhou věcí je permanentně přítomná a více méně otevřeně podsouvaná teze, že v Kyjevě vede Brusel válku s Moskvou, a dokonce, že ji tam může vyhrát. Je to velká hloupost, protože hranice na Dněpru je klíčovou evropskou hranicí 21. století, stejně jako klíčovou evropskou hranicí 19. a 20. století byla hranice na Rýně. Na Ukrajině může být poražena jen a jen Evropa, podobně jako byla poražena v bývalé Jugoslávii.

Tou třetí věcí je poněkud neodbytný pocit, že naši politici a jejich loutkáři se k nám dlouhodobě chovají s podobnou arogancí jak ti ukrajinští. Problémy obyčejných lidí jako chudoba, nezaměstnanost a sociální vyloučení nikoho nezajímají a je nám naznačováno, že si máme pomoci sami, protože si za to prý také sami můžeme.

Naši noví páni to vzali z gruntu a je zcela zřejmé, že své úsilí chtějí soustředit jen na to, aby obvinili své předchůdce a vyvinili sebe. Mezi sebou si počítají chyby v korespondenci a kšeftují s trafikami. Mezitím zoufalství obyčejných lidí narůstá.

A jak známo - zoufalí lidé dělají zoufalé věci…

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.