Lenka Deverová: K čemu je dobrý hlas bubnů

19.10.2015 15:56

V pátek v podvečer proběhla před bývalým nádražím Bubny v Praze akce Bubnování pro Bubny. Akci zorganizoval Památník Šoa, o.p.s. jako připomenutí odjezdu prvního židovského transportu z nádraží Praha-Bubny dne 16. 10. 1941. Neobvyklý způsob připomínky utrpení tisíců židovských obyvatel Prahy nebyl samoúčelem. Organizátoři zorganizovali apel proti tichu, proti mlčení v důležitých chvílích, kdy by se patřilo ozvat. Sešlo se několik stovek lidí, které neodradil vytrvalý déšť, a vytvořili pravděpodobně největší bubenický orchestr na světě.

Lenka Deverová: K čemu je dobrý hlas bubnů
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

Primární otázkou, která se objevovala i při různých diskuzích zejména na sociálních sítích, je, mají-li takové akce smysl. Přikláním se k tomu, že rozhodně ano. Prvním důvodem je to, že bychom neměli zapomínat na naší byť ne tak dávnou historii, i když mlčky trpěné transporty Židů nejsou její nijak světlou stránkou. Řečeno slovy amerického filosofa George Santayany „Ti, kteří nepamatují na svou minulost, jsou odsouzeni k tomu, aby si ji zopakovali.“ Z historie je třeba si brát poučení a bránit současnost proti tendencím, na kterých vyrostly režimy, které stály tento národ mnoho obětí.

A apel proti mlčící většině? Nejsme často svědky široké tolerance vůči odsouzeníhodným skutečnostem, svědky toho, jak se vůči nim mlčí? Ať jsou to projevy netolerantnosti vůči jinakostem – jiná barva pleti, příslušnost k jiné kultuře, zdravotní handicapy atd., atd. nebo mlčení vůči různým zlodějinám a korupci. To může být motivováno různými důvody od toho, že některým lidem jsou projevy netolerance vlastně sympatické, až po strach z následků „nemlčení“. Bubny pro Bubny chtěly burcovat veřejně, bubny v našich myslích by měly burcovat každého z nás, abychom byli všímavější k tomu, co vidíme okolo sebe. Příkladem mohou být nositelé Ceny za odvahu Nadačního fondu proti korupci, kteří nemlčeli bez ohledu na to, jaké to pro ně bude mít důsledky.

Psáno pro Nadační fopnd proti korupci.

Lenka Deverová je členka dozorčí rady NFPK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…