Libor Duba: Monopolizace trhu

01.11.2018 16:00

Antimonopolní úřad ÚOHS oznámil, že dal souhlas se spojením firem Karlovarské minerální vody (KMV) a PEPSI CZ, a to pouhých sedm dnů po zveřejnění sektorového šetření ohledně případného ohrožení hospodářské soutěže v oblasti produkce nealkoholických nápojů.

Libor Duba: Monopolizace trhu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Toto šetření trvalo úřadu trvalo celé dva roky a jeho výsledky zatím nebyly zveřejněny. Společnost KMV byla přitom již před touto ohlášenou akvizicí více než 70 procentním hráčem na trhu přírodních a ochucených minerálních vod v ČR a v neposlední řadě významným/dominantním hráčem na celkovém trhu nealko nápojů.

S přihlédnutím k faktu, že jedním ze spojujících se soutěžitelů je silně dominantní hráč KMV, je zarážející, že závazky a omezení vyplývající z transakce, kterou jsou zcela zásadní pro posouzení vlivu na relevantní trh, zatím nebyly vůbec zveřejněny.

Bližší vyhodnocení vlivu transakce na narušování hospodářské soutěže plynoucí z rozšíření aktivit skupiny KMV bude tedy možné, až po zveřejnění kompletního textu spojení ve sbírce rozhodnutí.

Pro spotřebitele se i bez znalosti detailu rozhodně nejedná o pozitivní zprávu, neboť jakýkoliv růst dominantního postavení až do úrovně monopolu a tudíž i následné omezení hospodářské soutěže, vždy dopadne na konečného spotřebitele v podobě omezení nabídky na trhu a i možného růstu cen u produktů s omezenou konkurencí.

Ing. Libor Duba
Generální ředitel
ONDRÁŠOVKA a.s. a Karlovarská Korunní s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …