Libor Dvořák: Kurz rublu klesá, nejenom Rusku to způsobuje problémy

10.10.2014 15:11

Rusko ve svěráku sankcí – popisuje současný stav západní tisk, a pokud jde třeba o malospotřebitele, potraviny letos v září ve srovnání se stejným loňským obdobím podražily o 11,4 %. Podle listu WSJ přitom hlavní bankovní ústav v zemi za poslední tři dny utratil na normální burzovní provoz jednu a tři čtvrtě miliardy dolarů.

Libor Dvořák: Kurz rublu klesá, nejenom Rusku to způsobuje problémy
Foto: red
Popisek: Rusko

K tomu přičtěme další problém, a to je současné snížení cen ropy. Dílem sice jde o obvyklý skok sezónní mezi létem a zimou, ale na potížích ruské ekonomiky to nic nemění. Zmíněné sankce, zavedené západními zeměmi kvůli ukrajinské krizi a ruskému angažmá v ní zúžily možnosti ruských bank a dalších podnikatelských subjektů při získávání zahraničních úvěrů.

Podle zmíněného listu Rusko letos dosáhne pouze půlprocentního hospodářského růstu, což bude doprovázeno masivním odtokem zahraničního kapitálu ze země. Růst inflace se s ohledem na slabý rubl patrně dále zrychlí, což bude způsobeno i dalším nepříznivým faktorem, totiž zákazem na dovoz potravin ze zemí, které sankce vůči Rusku uplatnily.

Komentátorka Businessweeku Carol Matlacková k tomu dodává: „Je zřejmé, že prezident Putin plně kontroluje veškeré převodové mocenské páky ve své zemi. Jsou tu však věci, s nimiž si hned tak neporadí, a to je nevyhnutelný pád kurzu rublu.“ Ten totiž může pokračovat i přes již zmiňované valutové intervence, za nimiž prostřednictvím Centrální banky stojí ruský stát. Vladimír Jevstifejev z moskevské banky Zenit k tomu přidává seznam alespoň některých obětí klesajícího rublu:

1. Jsou to, jak již řečeno, ruští malospotřebitelé, protože kromě zvyšujících se cen je tu i osmiprocentní inflace.

2. Ruské banky a další firmy. Oslabení rublu ničí i jejich obchodní bilanci. V nejbližších třech měsících musí splatit zahraniční dluhy v celkové výši 54,7 mld dolarů.

3. Zahraniční výrobní subjekty v Rusku, protože ceny dovozových subdodávek se zvyšují, což způsobuje zvýšení ceny finálních produktů a tudíž i pokles prodeje.Rusko má samozřejmě možnost alespoň prozatím tyhle negativní vlivy ustát: valutové rezervy činí v tuto chvíli asi 460 mld dolarů a navíc má země 150 mld dolarů v úvěrech, jež naopak v minulých letech poskytla do světa. Prognózy však v tuto chvíli přesto příliš dobré nejsou. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …