Libor Dvořák: Moskevské přehlídky se konají už přes 300 let

10.05.2015 22:33

Rusové byli na svou brannou moc vždy velmi hrdí (včetně dob, kdy se jí příliš nevedlo – třeba v Krymské válce uprostřed 19. století či v bitvě u Cušimy roku 1905, kdy Japonci zničili prakticky celé ruské válečné loďstvo).

Libor Dvořák: Moskevské přehlídky se konají už přes 300 let
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman odletěl na oslavy konce války do Moskvy

Není proto divu, že si Rusové na vojenské parády na hlavním náměstí země opravdu potrpí.

Četní historici za první přehlídku považují defilé vojsk v čele s Petrem Prvním, která se v říjnu 1702 vracela z vítězné bitvy o pevnost Orešek.

Mjasnická ulice vedoucí k tehdejšímu Tržišti, jež se Rudým náměstím stalo až o dost později, byla vystlána rudým suknem, po němž ke Kremlu projížděl zlacený carský kočár a za sebou táhl potupené švédské vojenské prapory. (Teď trochu předběhněme a maně si vybavme prapory německých divizí, házené sovětskými vojáky na hromadu v rámci přehlídky na počest vítězství ve Velké vlastenecké válce 24.6.45).

Ostatně využije příležitosti a pokročme tedy rovnou do sovětské epochy, kdy se o monumentalizaci vojenských přehlídek postaral hlavně J. V. Stalin, který už před válkou nechal zbořit Voskresenskou bránu mezi Maněžným a Rudým náměstím a přemístit pomník hrdinů války z roku 1612 Minina a Požarského k chrámu Vasilije Blaženého.

Důvod? Aby na Rudé náměstí mohla vjíždět těžká bojová technika a demonstrovat tak možnosti prudce se industrializující země.

Poválečnou historii jsme už nakousli, a tak jen konstatujme, že od roku 1957, v letech naplno zuřící studené války, se tu předváděla i nejnovější sovětská raketová technika, naznačující vojenské možnosti v případném horkém střetu SSSR se Západem.

O 10 let později, kdy si Sovětský svaz připomínal 50. výročí říjnové revoluce, vojenskou techniku doplnila teatralizovaná podívaná se stovkami revolučních námořníků, rudých komisařů, s kulomety Maxim apod.

V době Gorbačovově a zejména Jelcinově byly pravidelné vojenské přehlídky 9. května a 7. listopadu postupně zrušeny a nahrazeny jen „všelidovými pochody“.

V Putinově éře, konkrétně v roce 2008 se ovšem stará sovětská tradice obnovila a letos, v atmosféře, kdy přední evropští a světoví státníci účast odřekli, měly ukázky vojenské techniky, doplněné elektronickými efekty opět ohromit a opět světu něco demonstrovat – tentokrát asi to, že Rusko už opravdu vstalo z kolen.

To Rusům sice přejme, ale zároveň jim připomeňme, že takováto demonstrace síly ničemu dobrému nepomůže. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…