Libor Dvořák: Obavy z rozpínavosti Ruska má Polsko i Bulharsko

08.10.2014 10:49

„Prezidenta Putina je třeba zastavit,“ řekl ve velkém rozhovoru pro italskou La Stampu bývalý polský prezident Lech Walesa, a pokračoval dokonce návrhem, aby Polsko jako výstrahu pro Rusko do své výzbroje dostalo jaderné zbraně.

Libor Dvořák: Obavy z rozpínavosti Ruska má Polsko i Bulharsko
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Vůdce Solidarity pak s rezolutností sobě vlastní pokračoval ve stejném duchu: „Putin je nezodpovědný a chce Polsku naoktrojovat stejný chaos, jaký rozpoutal na Ukrajině. Proto si přejeme, aby NATO Polsku poskytlo ty nejlepší rakety, jaké má k dispozici, a ty jsme pak namířili patřičným směrem…

Kdyby pak jednoho krásného dne vtrhli do Gdaňska, zaútočíme na Moskvu,“ prohlásil polský exprezident, který si dnes ve svém postavení nemusí brát nějaké diplomatické servítky, a pokračoval dál. „Rusko potřebujeme, ale Rusko civilizované. Kdežto oni z čistě vnitropolitických důvodů vždycky chtějí mít nějakého vnějšího nepřítele.“

Na podobné hlasy z Polska jsme celkem zvyklí, zvlášť když patří takovým lidem, jako je pan Walesa. Méně obvyklé je to z Bulharska, které má přinejmenším od druhé poloviny 19. století k Rusku historicky mnohem blíž než jiné země regionu.

V rozhovoru pro německý FAZ ale současný bulharský prezident Rosen Pleveniev mimo jiné řekl: „Pokud jde o Rusko, všichni bychom je chtěli vidět jako zemi, která světu dala Čajkovského, Tolstého či Dostojevského.

Fakta však vypovídají o něčem jiném: Dnes máme co do činění s jiným Ruskem – tedy s nacionalistickou agresivní mocností, v jejímž čele stojí prezident, který Evropu nechápe jako partnera, ale jako protivníka,“ řekl bulharský prezident a pokračoval.

„Všichni Východoevropané pádem Berlínské zdi hodně získali – získali svobodu, demokracii a perspektivu. Vladimir Putin se ale naopak domnívá, že zhroucení této zdi a rozpad Sovětského svazu nutno chápat jako katastrofu. Z toho také plyne Putinova interpretace dějin, která je v zásadním rozporu s evropskými hodnotami,“ soudí bulharský prezident Pleveniev.

Triádu názorů významných východoevropských osobností uzavřeme myšlenkou dlouholetého Putinova osobního vězně Michaila Chodorkovského.

Ten, podobně jako mnozí jiní, vidí věc jasně: „Putin respektuje jedině sílu… Pokud mu ji alespoň nenaznačíte, má pocit, že mu nestojíte za řeč.“

Všichni tři muži, jež jsme tu citovali, by rozhodně měli být vyslyšeni i v nejvyšších patrech české politiky, a nejen té zahraniční.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…