Libor Dvořák: V Rusku přestává vysílat americká televizní síť CNN

12.11.2014 7:34

Končíme, oznámilo ruské vysílání CNN, a i když do podrobností příliš nezabíhalo, je zcela jasné, že důvodem je další diskriminační změna v ruském mediálním zákonodárství.

Libor Dvořák: V Rusku přestává vysílat americká televizní síť CNN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Příslušnou právní normu zformulovala a odsouhlasila Státní duma, jinak známý stroj na schvalování čehokoli, co si gosudar zrovna přeje, a 15. října ruský prezident Vladimir Putin zákon podepsal.

Co tato nová mediální norma obnáší? Velmi stručně řečeno: počínaje 1. lednem 2016 každý podnikatelský subjekt v oblasti sdělovacích prostředků bude mít právo vlastnit ve svém podniku na území ruské federace jen 20procentní podíl – zbylých 80 % se musí dostat do ruských rukou.

Pro srovnání: Dosavadní právní úprava umožňovala zahraničnímu provozovateli mediálních podniků na území Ruska vlastnit až 50 % podíl a média tištěná byla této povinnosti zbavena zcela.

Oficiálně zmíněné zákonné opatření zatím nikdo nekomentoval, ale jakmile se dnes ráno ozvaly první kritické hlasy, upozorňující na porušování práva na svobodu informací, příznivci Kremlu okamžitě poukázali na brutální „informační válku proti Rusku“ ze strany Západu, což pro ně znamená, že nový mediální zákon je jen přirozenou reakcí na tento vývoj.

Když už mluvíme o informační válce – stačí si každé ráno pustit ruské televizní zpravodajství na kterékoli ruské celoplošné stanici, a vidíte úmorně totéž: Zlí ukrajinští vojáci a příslušníci Národní gardy tu pětkrát, tu osmkrát dělostřeleckou palbou napadli obytné čtvrti Doněcka. Bylo tolik a tolik mrtvých a tolik a tolik zraněných civilistů.

O bojové činnosti separatistů se z tohoto tzv. zpravodajství nedovíte ani slovo. Pokud nevěříte, stačí si kdykoli během dne pustit třeba televizní portál www.vesti.ru – a uvidíte na vlastní oči.

Vysílání CNN, které se tedy od Nového roku stěhuje podobně jako třeba Rádio Svoboda či ruská služba BBC na internet, samozřejmě přináší informace, jak si ve zmíněném konfliktu počínají obě strany. Myslet si, že by snad tu ukrajinskou šanovalo, je bláhovost.

Ať už CNN vnímáme jakkoli, její novináři už od roku 1980 jednoduše dělají svou profesionální práci. K té vždy patří rozumná vyváženost informací – a to je zřejmě to, co ruským mocipánům nejvíc vadí.

Koneckonců nejen na CNN, ale i na nezávislých domácích ruských médiích. Ruské celostátní sdělovací prostředky, především televize, mají za úkol ukazovat ukrajinský konflikt tak, jak to vyhovuje Kremlu. A když se do tohoto schématu slavná americká zpravodajská televize nevešla, dobře jí tak.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…