Lubomír Man: Pekarová jako zosobnění těch, kteří pijí vodu jen z jednoho kohoutku

10.05.2022 18:02 | Komentář

Ve středu 4. května přinesl deník Právo rozsáhlý rozhovor s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou, dotýkající se též současné mezinárodní situace. A to, co v něm udeřilo čtenáře do mysli, bylo zcela jednostranné a až fanatické přesvědčení paní předsedkyně o vždy spravedlivém a čestném postoji Západu ke všem problémům mezinárodní politiky, a naopak o zlém, proradném a odsouzeníhodném postoji Ruska k témuž.

Lubomír Man: Pekarová jako zosobnění těch, kteří pijí vodu jen z jednoho kohoutku
Foto: Archiv Lubomíra Mana
Popisek: Lubomír Man

Prokristapána, vždyť ona mluví jak babka z trhu, která poslouchá jen ČT a ČR a o skutečném světě a dění v něm nemá ani tušení, napadne vás, když tyhle řádky čtete. A přitom jde o třetí nejvýznamnější ústavní figuru v našem státě, jejíž názory může cizina brát jako názory nás většiny Čechů. A jak je vůbec možné, že mluví tak, jak mluví? Činí tak z vypočítavosti, anebo je skutečně tak málo informována?

A tak jsem si řekl, že paní předsedkyni položím pár otázek, po jejichž zodpovězení si ona sama bude moct udělat názor na to, jak mnoho či málo toho o mezinárodní politice ví – a podle toho svá vystoupení na toto téma případně omezí, či si je vůbec zakáže.

Nuže zde ty otázky pro paní Pekarovou jsou:

- Víte, že při loučení s úřadem v r. 1961 varoval prezident D. Eisenhower americký lid před existenci a růstem vojenskoprůmyslového komplexu USA (dnes nazývaného vojensko-bezpečnostní komplex), jako před největším nebezpečím, které před Spojenými státy stojí?

- Víte, že roční rozpočet tohoto komplexu dosáhl už v roce 2017 výše jednoho bilionu dolarů a že jeho další růst, o nějž se samozřejmě co nejzapáleněji usiluje, závisí na množství a rozsahu válečných operací, jež USA ve světě vedou, i na množství a síle nepřátel, které si USA (resp. vojensko-bezpečnostní komplex, protože dnes už obojí víceméně jedno jsou), ve světě i uměle vytvoří, aby jimi svůj rozpočet zdůvodnil?

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18316 lidí

- Víte, že až k osobnostnímu srůstu vojensko-bezpečnostního komplexu USA se státem došlo v době vlády prezidenta Bushe ml., kdy se přední exponenti vojensko-bezpečnostního komplexu Cheney a Rumsfeld stali členy vlády USA a dirigovali pak tu vládu tím směrem, který komplexu vyhovoval?

- Víte, že z celkového počtu 193 zemí v OSN vedených, mají USA své vojenské základny ve 150 zemích světa?

- Víte, že americká vláda vložila do státního převratu na Ukrajině částku pěti miliard dolarů, což je rekordní částka z těch, které kdy do revolucí a převratů v cizích zemích kdy investovala?

- Víte, že jen v tomto novém století intervenovala vláda USA, a to ať už přímo vojensky, či svržením vlád nebo odstraněním jejich vůdců, v 18 zemích světa?

- Víte, že od roku 1994 platí pro provádění americké zahraniční politiky Wolfowitzova doktrína, hlásající, že: „země, která pod kvalifikovaným vedením a s využitím domácích surovin dokáže vybudovat moc globální, na USA nezávislou, se pro USA stává zemí nepřátelskou“, což prakticky znamená, že USA nemůže, dokud doktrína platí, navázat přátelské vztahy ani s Ruskem a ani s Čínou?

- Víte, že bývalý prezident USA Obama v interview pro stanici VOX charakterizoval 11. 2. 2015 současnou americkou zahraniční politiku těmito slovy: „Celkovým směrem a celkovým cílem je svět, ve kterém bude Amerika pokračovat ve své vedoucí roli… Musíme mít nejsilnější vojenskou sílu a příležitostně musíme zkroutit ruce zemím, které by nebyly ochotny dělat to, co my potřebujeme, aby dělaly“?

- Víte, že někdejší americký ministr zahraničí Henry Kissinger už v roce 2016 prohlásil, že CIA zorganizovaný ukrajinský Majdan byl jen předehrou hlavního představení, které se má odehrát v Moskvě?

- Víte, že za 21 let vlád tří amerických prezidentů, to je Clintona, Bushe ml. a Obamy zabili Američané v devíti zemích 11 milionů lidí?

Nuže, těch otázek jeshodou okolností též 11, Vy sama, paní předsedkyně, si je pro sebe zodpovíte a podle té odpovědi snad spravedlivě rozhodnete, zda se ještě kdy budete k mezinárodním problémům vyjadřovat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…