Luboš Palata: Zeman bude moci v NATO oznámit zvýšení rozpočtu na armádu

18.09.2013 16:02

S prezidentem Milošem Zemanem je těžké spojovat velké naděje, už proto, že Pražský hrad, ovládaný podivnou stranou jménem SPOZ, se stává stále více zakletým zámkem než transparentně fungujícím státním úřadem. Ale buďme optimisty a zadoufejme, že se tato situace po parlamentních volbách změní, ať už bude SPOZ v parlamentu, vládě, či nikoli.

Luboš Palata: Zeman bude moci v NATO oznámit zvýšení rozpočtu na armádu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jednou z oblastí fungování státu, o níž Miloš Zeman projevuje jistý dlouhodobý zájem, je česká armáda, do jejíhož fungování má prezident Zeman co mluvit, už proto, že je vrchním velitelem a stojí, alespoň titulárně, nad premiérem i celou vládou. V současnosti, kdy Česku vládne jeho, tedy Zemanova vláda, jinak se současnému kabinetu ani říkat nedá, se v rukou bývalého premiéra, dnes ministra financí Jana Fischera rodí nový státní rozpočet. A není bez zajímavosti, kolik v něm na armádu vybude.

Záměrně používám toto slovo, protože armáda byla pro český rozpočet v posledních letech Popelkou, jejíž potřeby byly ve vnímání českého ministra financí na jednom z posledních míst. Také prezident Václav Klaus armádu, s výjimkou občasných povzbudivých slov, nikdy zásadně nepodržel, i proto, že spojení Václav Klaus a ozbrojené síly nikdy tak nějak nešlo dohromady.

Miloš Zeman je v tomto jiný než jeho předchůdce. Roli ozbrojených sil, zvláště v potírání islámského terorismu ve světě a obraně Česka před tímto nebezpečím, vždy uznával a uznává. Přinejmenším rétoricky se tomuto problému věnuje, naposledy ve své přednášce během předprázdninové cesty do Německa, kdy zopakoval svůj nápad na vytvoření evropské armády, která by spojila síly unijních států do zřejmě nejsilnější armády světa.

Český příspěvek k obraně NATO nikdy nebyl zářný, byť pověst našich vojáků na misích aliance je daleko lepší, než obraz české armády tady doma v Česku. V posledních letech, pod záminkou, že je ekonomická krize, se v rozpočtu české armády neškrtalo, ale přímo rubalo. Kdyby se podobně postupovalo třeba u důchodů nebo ve zdravotnictví, tak bychom tu měli pouliční bouře a celostátní stávky.

Vojáci stávkovat nemohou a navíc jich máme už tak málo, že by Václavské náměstí zaplnili tak maximálně z půlky, takže z lobbistického hlediska mají jako sociální skupina prostě smůlu. Navíc je čeští politici poškodili sérií korupčních skandálů do té míry, že čistotě armádních zakázek v této zemi nevěří asi už vůbec nikdo.

Přesto, souhlasně s Milošem Zemanem, tato země potřebuje moderní a silnou armádu, která se dokáže svým náležitým dílem zapojit do evropské obrany a struktur NATO. Zeman, doufejme, tento pohled potvrdí i při své čtvrteční návštěvě sídla Severoatlantické aliance, kam zavítá v rámci své dvoudenní návštěvy Bruselu. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…