Lukáš Jelínek: Ministři, nebo muzikanti?

27.06.2012 7:30

Já nic, já muzikantka, může nám tvrdit Vlasta Parkanová – a něco na tom bude. Co na tom, že byla ministryní obrany a předkládala resortní materiály ke schválení vládě? Ve skutečnosti svěřené oblasti nerozuměla. Mnohem lépe jí šlo předvádět se v médiích a například interpretovat popěvek na podporu legendárního „radaru hvězd a pruhů“.

Lukáš Jelínek: Ministři, nebo muzikanti?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek

Aby se paní Parkanová ubránila v trestněprávní rovině, klidně a ochotně přizná politickou neschopnost. Včetně toho, že se na obraně obklopila podivnými lidmi. Už kdysi v souvislosti s obrněnými vozidly Pandur se nechala před novináři slyšet, že vstupem do Topolánkovy vlády obdržela „lístek do Palerma“.  

Přijala prostě roli bílého koně. Na rozdíl od naivků, kteří si zadali s novodobou kriminální mafií a končili v přehradních nádržích, u bílých koní v politice o život nejde – „pouze“ o pověst a dobré bydlo.  

Vlasta Parkanová se nám snaží tvrdit, že při nákupu letounů CASA nesla do vlády detailní technický materiál, který nebyla s to zanalyzovat. Jenže zákon ministrům ukládá být dobrými hospodáři a v každém okamžiku zodpovědně nakládat se státními prostředky. Hra na „bylo to příliš složité“ proto neplatí.  

Asi by nešlo za vládní hlasování o letounech peskovat ministra kultury. Leč šéfka resortu obrany potřebné informace mít měla. Od toho si vybírá své podřízené – ve vrcholných patrech tuzemské státní správy nadto královsky odměňované.  

Je nepředstavitelné, že by Poslanecká sněmovna nevyhověla policejní žádosti a poslankyni Parkanovou k trestnímu stíhání nevydala. Imunita má smysl v případě, když výkonná moc perzekuuje zákonodárce. Jenže paní Parkanová je součástí vládní většiny a těžko ji budou jiné exekutivní složky účelově kriminalizovat. Co by z toho měly? Kauza politický podtext evidentně nemá – a ostatní je věcí orgánů činných v trestním řízení a na konci i soudu, který nad Vlastou Parkanovou jako jediný smí vyřknout ortel.  

Je povedené, že do role ďáblova advokáta se pasoval ministr financí, ale také bývalý ekonomický náměstek ministrů obrany Miroslav Kalousek. „Obviňují ji, že pije pivo, létá na koštěti na Petrovy kameny a obcuje tam se Satanem," říká na adresu kolegyně Parkanové a nejspíš mu ani nedochází netaktnost tohoto výroku vůči dámě. Leč nenechejme se svést na slepou kolej. Na rozdíl od policejního vyšetřování je podstatou politického a mediálního zájmu skutečnost, že jsme v této zemi měli a nejspíš i dál máme členy vlády, kteří nám nejsou schopni zaručit, že jejich resorty nejsou prorostlé korupčními a klientelistickými pavučinami.  

„Jsou tam ti politici jen na okrasu?“ může se ptát rozčarovaný volič. Nejde přece pobírat slušný plat, užívat si politického vlivu a přitom nenést odpovědnost za svěřenou oblast. Zvlášť když státní kasa zeje prázdnotou a občané se musí potýkat se všemožnými škrty či růstem daní. Když pomineme specifickou odpovědnost trestněprávní, tak ani odpovědnost politická nesmí zůstat planým a prázdným sloganem.  

Vzpomeňme v této souvislosti aféru ProMoPro, jež se urodila pod rukama Alexandra Vondry. Ten sice připouští politickou odpovědnost, ale nic s ní nedělá a zůstává vlivným členem exekutivy. Žádného předražení audiovizuálních služeb nakoupených při českém předsednictví Evropské unii si nebyl vědom, nic ožehavého prý nesignoval. Těží z toho, že neměl ministerstvo s vlastním rozpočtem a coby místopředseda vlády pověřený evropskou agendou sídlil ve Strakově akademii. Evidentně svoji roli bagatelizuje.  

25. června jsem na těchto vlnách nepřesně uvedl, že faktury týkající se aféry ProMoPro podepisoval šéf Úřadu vlády České republiky Jan Novák. Ten mne však následně zdvořile upozornil, že na základě dokumentace připravené sekcí, v jejímž čele stála náměstkyně vicepremiéra Vondry, za Úřad vlády podepsal s firmou ProMoPro pouze rámcovou smlouvu. Veškeré objednávky, kontrola plnění a následné fakturace se pak odehrávaly v sekci podléhající Alexandru Vondrovi.  

Myslím si tudíž, že když v těchto dnech vydatně propíráme Vlastu Parkanovou, měli bychom si šetřit síly i na Alexandra Vondru, jeho odpovědnost a také odpovědnost zaměstnanců Úřadu vlády za smlouvy a faktury související s českým předsedáním Evropě. Veřejné peníze se přece někam poděly a někdo to má na triku.  

Jeden rychlý soud si dovolím už nyní. Na to, abychom si mohli dovolit vydržovat politiky necítící odpovědnost za svěřený úřad a jejich exkluzivně placené podřízené, jsme v této zemi příliš chudí. To by mohli pochopit i příslušníci vládnoucí koalice rozpočtové odpovědnosti Vlasta Parkanová, Miroslav Kalousek a Alexandr Vondra.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…