Lukáš Jelínek: Rok Pavla Zemana

31.12.2011 9:12

Veřejně činnou osobou, která nejvýrazněji a z dlouhodobého hlediska také nejnadějněji zvířila v uplynulém roce život v České republice, je nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Lukáš Jelínek: Rok Pavla Zemana
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil měl při jeho výběru šťastnou ruku, a to přesto, že tendence navázat Zemana na politickou elitu nebyla slabá. Ostatně sám Pospíšil jej seznámil s vlivným zákulisním hráčem z Plzně Romanem Jurečkou a Zemana si prý na kobereček pozvalo i grémium ODS.

Po roce působení ve funkci již Pavel Zeman mnohým politikům leží v žaludku. Stal se totiž skutečným hybatelem systematického boje proti korupci. Dělá personální průvan a rozkrývá citlivé kauzy. Jeho zásluhou se otřepaly i nižší články tuzemské justice, které cítí zastání a hlavně to, že s nespravedlností má už zase smysl zápasit.

Klíčový tah Zeman učinil směrem k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, kterému se v minulosti příznačně přezdívalo „zametačství“. Ministru spravedlnosti navrhl odvolání vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. K tomu se Jiří Pospíšil rozhoupal po dlouhých měsících, přičemž Vlastimil Rampula se dodnes v rámci správního řízení brání. V dalším tahu byl pověřen vedením Vrchního státního zastupitelství v Praze Stanislav Mečl, dosavadní Zemanův zástupce a evidentně muž stejné krevní skupiny s výrazným citem pro právo a pořádek.

Stanislav Mečl upozadil Rampulova souputníka Libora Grygárka, který proslul již na sklonku 80.let svojí prokurátorskou ochotou posvětit nezákonné vyvážení opozičních aktivistů za hlavní město, a avizoval, že jej odvolá z náměstkovského postu. I další Mečlovy tahy vedou k tomu, aby bahenný ráz pražského vrchního státního zastupitelství vzal brzy za své.

Zmiňme alespoň některé případy, které přičiněním dvojice Zeman-Mečl ožily. V první řadě jde o vyšetřování privatizace Mostecké uhelné společnosti. Přezkoumává se kauza České pivo, v níž šlo o vyvádění miliardových akcií českých pivovarů z Investiční a poštovní banky. Před soudem skončilo uplácení v Regionální radě Severozápad. Došlo i k posunu vyšetřování korupce na litoměřickém soudu. Důsledně se šetří kauzy, jako je nákup vozů Tatra pro českou armádu. O jeden z prvních černých puntíků od politických špiček si Pavel Zeman zakoledoval již dovoláním k Nejvyššímu soudu v korupčním případu modré brněnské dvojice, exstarosty Žabovřesk Aleše Kvapila a extajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného.

Zeman také jasně avizoval kárné žaloby u těch státních zástupců, kteří se v minulosti chovali liknavě. Tam, kde se dá uvažovat o trestném činu maření úkolu úřední osoby, dokonce hrozí trestní oznámení.

Otázkou je, jakou výdrž tým Pavla Zemana má a zda se nenechá odradit klacky, které mu pod nohy házejí vládní politici. Věci veřejné už dříve, před odvoláním vrchního státního zástupce Rampuly, zcela nepatřičně požadovaly koaliční schůzku. Poté, co Zeman pověřil funkcí Mečla, přišla véčkařská vicepremiérka Karolina Peake s námitkou, že se jedná o mimozákonný postup a povýšit měl některý z Rampulových náměstků. Přitom institut pověřování výkonem funkce mezi žalobci zdaleka nebyl užit poprvé.

Nedávno jsme se zase dozvěděli, že by se koaliční lídři chtěli s nejvyšším státním zástupcem radit o vyšetřování nejvážnějších korupčních kauz. Jako by přitom neznali legislativní ustanovení, která mu brání přímo zasahovat do živých případů nebo je dokonce probírat na dýcháncích s nepovolanými lidmi. Naštěstí Pavel Zeman přísně dodržuje formální pravidla a všechny, kteří mu radí je přehlížet, posílá k šípku.

Snad nejsmutnější je, že Petr Nečas brzdí reformu státního zastupitelství. Původně se počítalo se dvěma novelami příslušného zákona. V první, malé a rychlé mělo jít o posílení nezávislosti žalobců, zejména praktickou neodvolatelností toho nejvyššího. V připraveném návrhu konkrétně stojí, že vedoucí státní zástupce jmenuje ministr, ale náměstky už jmenuje nejvyšší státní zástupce, a dál tam najdeme též to, že vedoucí státní zástupce může být odvolán pouze v kárném řízení Nejvyšším správním soudem. Předseda vlády a ODS však rozhodl, že novela bude jen jedna, komplexní, přestože její příprava zabere dost drahocenného času. To vypadá jako zdvižený prst. „Příliš nezávislosti škodí,“ říkají si patrně politici a nahrává jim latentní a tragický spor, který vede ministr vnitra Jan Kubice s také neodvolatelným policejním prezidentem Petrem Lessym.

Veřejná podpora Pavla Zemana je dnes už příliš silná na to, aby mohl být v tichosti odstaven. Může být ale otráven natolik, že odejde sám. Vytrvale jej ostřeluje také odvolaný Vlastimil Rampula. Po prvním roce zabydlení v úřadě tak Zemana nyní čeká upevnění pozic, k čemuž by měla patřit i náležitá a v zákonném rámci se pohybující politická podpora. Zejména od ministra spravedlnosti Pospíšila, který po uklidnění situace mezi žalobci by měl do budoucna zaměřit svoji pozornost i na soudcovský stav, včetně posílení jeho autonomie. 

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…