Lukáš Kovanda: Americká ekonomika sice rekordně roste, přesto se stále citelně propadá

30.10.2020 14:37

Statistika může mást, takže když se bude Trump novým čísly chlubit, Biden má po ruce pádné odpovědi.

Lukáš Kovanda: Americká ekonomika sice rekordně roste, přesto se stále citelně propadá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Růst americké ekonomiky ve třetím letošním čtvrtletí překonal očekávání trhu, když v anualizovaném vyjádření vykázal úroveň 33,1 procenta. Jedná se o nejvyšší nárůst od roku 1947, od kdy američtí statistici příslušnou časovou řadu vedou. Dosud byl nejvyšším údajem ten z roku 1950, který byl ovšem přibližně jen poloviční. Vzhledem k tomu, že prezidentské volby v USA se blíží, stávající prezident Donald Trump se těmito čísly jistě rád pochlubí. Co mu nejspíše odpoví rival Joe Biden?

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Anualizované vyjádření může mást, například v Česku se tolik nevyužívá. Udává, jakým tempem by daná ekonomika celoročně rostla, pokud by i ve všech dalších čtvrtletích roku dosáhla růstu čtvrtletí třetího. Je třeba vzít v potaz, že ve druhém čtvrtletí se americká ekonomiku pro změnu rekordně propadla, a to anualizovaně o 31,4 procenta.

Propad o 31,4 procenta následovaný v dalším čtvrtletí růstem – tedy růstem z velmi nízké základny –o 33,1 procenta svádí k dojmu, že americká ekonomika právě potvrdila více než plnohodnotné zotavení „ve tvaru písmene V“. To je však statistický klam. Růst by musel ve třetím čtvrtletí anualizovaně činit alespoň zhruba 46 procent, aby bylo možné hovořit o oživení „podoby písmena V“.

Plné zotavení americké ekonomiky může ve skutečnosti trvat roky, neboť potenciál k dalšímu rychlému vzestupu se již prakticky zcela vyčerpal.

Ostatně zatímco mezi letošním prvním a druhým čtvrtletím americká ekonomika přišla o devět procent (tentokrát se jedná o ne-anualizované vyjádření, běžné i v ČR), mezi druhým a třetím kvartálem její růst činil „jen“ 7,4 procenta. Meziročně pak nejsilnější světová ekonomika jen zmírnila propad, a to z minus devíti procent ve druhém čtvrtletí na minus 2,8 procenta ve čtvrtletí třetím.

I přes rekordní anualizovaný růst dějin stále ve třetím letošním čtvrtletí vykazovala o 2,8 procenta, tedy o stovky miliard dolarů, slabší výkon než ve třetím kvartále loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…