Lukáš Kovanda: Babiš může slavit. Opatření vlády podporující výběr daní zabírají

03.07.2017 21:25

Červnové kladné saldo státního rozpočtu, 4,6 miliardy korun, se může zdát nízké v porovnání s červnovým výsledkem let 2015, a zejména 2016, kdy byl v obou případech vykázán dvouciferný přebytek. Z delší časové perspektivy, v období od roku 2005, se však stále jedná o čtvrtý nejlepší červnový výsledek plnění státního rozpočtu (lepší byl pouze v letech 2006, 2015 a 2016).

Lukáš Kovanda: Babiš může slavit. Opatření vlády podporující výběr daní zabírají
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Pokles přebytku v porovnání s předchozími dvěma lety má na svědomí praktické ukončení dočerpávání prostředků z rozpočtu EU vyčleněných v programovém období 2007 až 2013. V současnosti se čerpání týká v zásadě už jen prostředků vyčleněných v rámci běžícího programového období, 2014 až 2020. Ministerstvu financí hraje do karet ekonomický růst a s ním spojený růst daňového výběru. Pozitivně se ale projevují též vlastní opatření na podporu daňového výběru, zejména kontrolní hlášení, ale částečně také EET. Rekordní meziroční nárůst inkasa DPH nelze vysvětlit pouze obecným růstem ekonomické aktivity, což je v červnovém plnění dobře patrné i ze srovnání meziročního nárůstu inkasa DPH s meziročním růstem objemu inkasa dalších druhů daní. Zatímco vláda zefektivnila svoji činnost na příjmové straně rozpočtu, na straně výdajové je stále patrná neefektivita, spočívající v příliš nízkém objemu investičních výdajů. Ten je pouze zhruba poloviční v porovnání se situací koncem června loňského roku, již tak investičně slabého, a představuje tudíž nevyužitou příležitost středně- a dlouhodobého rozvoje české ekonomiky.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty