Lukáš Kovanda: Češi se zadlužují stále rizikověji. Může za to malá obava z propouštění a drahé bydlení

27.02.2019 15:46

Každý třetí Čech se zadlužuje rizikově. Zkušenost s nákupem zboží nebo služeb na úvěr má v Česku 60 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu pro Českou bankovní asociaci, který uskutečnila agentura SC&C.

Lukáš Kovanda: Češi se zadlužují stále rizikověji. Může za to malá obava z propouštění a drahé bydlení
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Rizikové zadlužení znamená třeba to, že si lidé berou více půjček naráz nebo že jednou půjčkou kryjí úvěr jiný.

Oproti minulému roku narostl počet Čechů, kteří se rizikově zadlužují, a to na takřka 1,6 milionu lidí. Klíčovým důvodem je současná ekonomická prosperita a nízká míra nezaměstnanosti, které lidi zbavují strachu z propuštění či finanční tísně a tady i zabrán k zadlužování se. Roli ale hraje také citelný růst cen bydlení.

Varovné je, že rizikově se výrazně zadlužuje mladá generace, lidé do 35 let. To je dáno tím, že se kvůli rostoucím cenám nemovitostí a nájemného musí uchylovat právě i k rizikovému zadlužení, aby svoji finanční situaci „utáhli“. Mladí lidé už v mnoha případech také poslední ekonomickou krizi znají spíše z vyprávění než z přímé ekonomické zkušenosti, neboť v té doby byli ještě dětmi či studovali, a finančně je tak zajišťovali rodiče.

Přes jisté varovné signály je stále platební morálka Čechů v mezinárodním srovnání na velmi dobré úrovni. Zadluženost domácností je relativně nízká, což lze vnímat také pozitivně. Podle údajů Eurostatu za rok 2017 hlásí problém se splácením dluhů například na nájemném či v souvislosti s nákupem na splátky pouze necelá čtyři procenta tuzemských domácností. V celé EU vykazuje nižší údaj jedině
Lucembursko. Například i Německo vykazuje daný údaj vyšší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…