Lukáš Kovanda: Česko i v posledním čtvrtletí mělo nejnižší nezaměstnanost v celé OECD

31.01.2019 12:21

Míra nezaměstnanosti ve sledování ČSÚ vykázala v prosinci zvýšení své úrovně, a to z listopadové rekordně nízké hodnoty 1,9 procenta na 2,2 procenta.. Naposledy mezi listopadem a prosincem vzrostla v roce 2011. Jedná se tedy o neklamný znak toho, že našla své dno a dále již klesat nebude.

Lukáš Kovanda: Česko i v posledním čtvrtletí mělo nejnižší nezaměstnanost v celé OECD
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Průměrná úroveň míry nezaměstnanosti dle ČSÚ činila v posledním loňském čtvrtletí 2,1 procenta. To je nejnižší kvartální úroveň míry nezaměstnanosti za všechna čtvrtletí od vzniku ČR v roce 1993. Navíc se jedná o nejnižší úroveň v rámci zemí OECD. Ve třetím čtvrtletí 2018 vykázala míra nezaměstnanosti dle ČSÚ úroveň 2,3 procenta, což už tehdy Česku přisoudilo prvenství v žebříčku zemí OECD dle níže míry nezaměstnanosti.

Harmonizovaná data za poslední čtvrtletí loňského roku ještě OECD nezveřejnila, ale z údajů za říjen a listopad lze usuzovat, že si ČR své prvenství udržela. Její konkurenti v boji o prvenství, Island a Japonsko, vykazují za říjen a listopad 2018 harmonizovanou úroveň míru nezaměstnanosti (srovnatelnou s mírou nezaměstnanosti v ČR dle ČSÚ) v pásmu od 2,4 do 2,6 procenta a je prakticky vyloučené, že by se tam v prosinci míra nezaměstnanosti snížila natolik, aby hodnotu české míry nezaměstnanosti „dorovnali“, nebo dokonce „trumfli“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…