Lukáš Kovanda: Ještě lepší! ČR je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik vyspělého světa

30.09.2015 18:12

Dnes byl zveřejněn zpřesněný odhad hrubého domácího produktu české ekonomiky ve 2. čtvrtletí, a to z důvodu nových údajů za sektor vládních institucí, zejména daní z produktů. HDP ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostl o 4,6 procenta a mezičtvrtletně o 1,1 procenta.

Lukáš Kovanda: Ještě lepší! ČR je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik vyspělého světa
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí letošního roku dosáhl podle zpřesněného odhadu ještě o 0,2 procentního bodu lepšího výsledku, a sice 4,6 procenta. Jedná se o jeden z nejrychlejších růstů mezi hospodářsky vyspělými státy světa. Z členských či partnerských zemí organizace OECD se podle aktuálně dostupných dat lépe dařilo pouze rozvíjejícím se trhům Indii (7,2 procenta), Číně (7 procent) a Indonésii (4,7 procenta) a pak dvěma evropským ekonomikám, Irsku (7,3 procenta) a Islandu (6 procent).

Zářný výsledek české ekonomiky je do určité míry výsledkem přechodných efektů (např. dočerpávání eurofondů, které se výrazně promítá třeba do růstu infrastrukturního stavitelství), a nelze tak sázet na udržení současných měr růst i v příštím roce, kdy už se navíc bude v meziročním srovnání komparovat s poměrně vysokou základnou. Za celý letošní rok by však růst měl dosáhnout úrovně čtyř procent či i mírně vyšší.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…