Lukáš Kovanda: Kolik bude stát benzín ke konci roku? A kolik v roce 2019?

25.11.2018 14:36

Pohonné hmoty ve čtyřech otázkách a odpovědích

Lukáš Kovanda: Kolik bude stát benzín ke konci roku? A kolik v roce 2019?
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Jaký bude vývoj cen benzinu a nafty v ČR do konce letošního roku? Zdraží nebo zlevní? O kolik? Co bude důvodem tohoto trendu?

Do poloviny prosince čekejme další pokles cen. Rychlejší bude u benzínu než nafty, takže nůžky mezi cenou nafty a benzínu se dále rozevřou. Prosincový vývoj bude značně odvislý od výsledku argentinského jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na přelomu listopadu a prosince. Pokud trhy získají pocit, že oba politici chtějí citelně zmírnit současné obchodní napětí mezi oběma ekonomickými velmocemi, ropa získá impuls pro svůj cenový růst. Další impuls by pak mohlo přinést vídeňské zasedání OPEC a dalších významných těžařů včetně Ruska, konané 6. prosince. Růst by nastal tehdy, jestliže by se na tomto jednání dohodlo snížení těžby, což rozhodně vyloučit. V základním scénáři předpokládáme, že cena ropy Brent se v prosinci stabilizuje v pásmu od 70 do 75 dolarů za barel. Benzín by tak ke konci roku měl stát 32,80 koruny za litr a nafta 33,20 korun za litr.

V posledních týdnech se cena nafty dostala nad cenu benzinu. Čím je to způsobeno? Jak dlouho tento stav bude trvat?

Je to dáno začátkem topné sezóny, kdy stoupá poptávka po topné naftě užívané k produkci tepla. Topná sezóna se však pochopitelně opakuje každou zimu, zatímco například v uplynulých svou zimách jsme nebyli svědky růstu cen nafty nad úroveň cen benzínu. To proto, že do situace vstupují ještě další faktory, kterým je letos zvláště cena petrolejové frakce, jež se do nafty přidává za účelem dosažení předepsané kvality. Tato frakce je letos dražší než v uplynulých letech. Nafta bude dražší než benzín nejspíše do března 2019, záleží ovšem také na vydatnosti letošní zimy. Tuhá zima podpoří poptávku po topné naftě, což by mohlo udržet naftu na vyšší cenové úrovni, než je benzín, až do dubna 2019.Mírná zima naopak povede k tomu, že nafta své „zimní kralování“ ukončí již v únoru.

Jak vychází ceny v Česku v porovnání s dalšími evropskými státy? Co je důvodem?

Většina zemí západní Evropy má dražší pohonné hmoty, některé ze zemí východní Evropy zase levnější. Ale pozor, třeba Slovensko má vyšší ceny. Polsko pak zpravidla nižší. Rakousko a hlavně Německo jsou dražší, Maďarsko někdy levnější jindy dražší. Jedná se ale o průměry. Rozhodně nelze vyloučit, že řidič natrefí na docela opačnou situaci, a to třeba hned v příhraničí, které bývá z hlediska cen pohonných hmot specifickou oblastí.

Jaký bude vývoj cen pohonných hmot v ČR v roce 2019?

Tržní konsensus počítá s cenou ropy Brent pohybující se v roce 2019 v pásmu od 75 do 80 dolarů za barel. Dolar už nebude posilovat tolik jako letos. Naopak, koruna část svých letošních ztrát vůči němu umaže. Benzín by se tak měl pohybovat v cenovém rozpětí od 32,50 do 33 korun za litr, zatímco nafta v pásmu od 31,75 do 32,25 koruny za litr.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …