Lukáš Kovanda: Míra zadlužení vlády vzrostla nejvíce za posledních skoro sedm let

03.07.2017 13:33

České veřejné finance se daří dále konsolidovat, tempo této konsolidace však neodpovídá současným velice příznivým makroekonomickým podmínkám.

Lukáš Kovanda: Míra zadlužení vlády vzrostla nejvíce za posledních skoro sedm let
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Mělo by být rychlejší. Hrubý dluh vládních institucí zůstal v prvním letošním čtvrtletí těsně pod úrovní 40 procent HDP, což nás v kontextu zemí Evropské unie řadí k „premiantům“ v širším smyslu slova. ČR má nadále jedny z nejzdravějších veřejných financí v EU. Pozitivním znakem je rychlejší růst příjmů vlády (šest procent meziročně) v porovnání s růstem jejích výdajů (3,5 procenta meziročně). V rámci výdajů je však největším přispěvatelem růst platů státních zaměstnanců, což je neproduktivní výdaj, tudíž zejména dlouhodobě méně žádoucí než produktivní výdaje typu investic. Razantní mezičtvrtletní nárůst míry zadlužení vlády, nejrychlejší od třetího kvartálu 2010, působí v době ekonomické prosperity obzvláště varovně. Je však do značné míry výsledkem snahy ministerstva financí těžit z příznivých podmínek na dluhopisovém trhu a přechodně emitovat vysoký objem těchto cenných papírů. Tuto snahu podpořil i intervenční režim České národní banky, který pomohl stlačit výnos zejména krátkodobých dluhopisů ČR na historicky nejnižší úrovně. Ministerstvo financí však dostatečně nevyužívá současných příznivých podmínek na světových trzích, aby prodloužilo průměrnou zbytkovou dobu do splatnosti svých dluhopisů. Zvyšuje tím takzvané riziko refinancování a způsobuje, že české veřejné finance jsou zranitelnější vůči možné náhlé nepříznivé změně nálady na světových trzích a obecně vůči růstu úrokových sazeb. Přílišnou závislost českých veřejných financí na krátkodobém financování nám opakovaně, opět i letos, vytýká Mezinárodní měnový fond.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.