Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost v lednu vzrostla. Jako každý rok

09.02.2016 17:18

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 6,4 procenta z 6,2 v prosinci 2015, kdy také rostla. Uchazečů o práci bylo 467 403. Volných míst nabízeli zaměstnavatelé 107 779, což je nejvíce za leden od roku 2008. Meziročně nezaměstnanost klesla, loni v lednu činila 7,7 procenta.

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost v lednu vzrostla. Jako každý rok
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Míra nezaměstnanosti dle očekávání v lednu vzrostla. Nárůst míry nezaměstnanosti mezi prosincem a lednem je „železným pravidlem“ české ekonomiky. Souvisí s vrcholící zimní sezónou, kdy jsou omezovány venkovní pracovní činnosti, a také s ukončováním úvazků na dobu určitou ke konci kalendářního roku. Letos však byl nárůst relativně střídmý, čítající dvě desetiny procentního bodu.

Hlavním zdrojem růstu počtu pracujících je v současnosti zpracovatelský průmysl, který do nového roku vstoupil v nejlepší kondici za poslední léta, jak ukazuje mj. lednový index nákupních manažerů ve výrobě. Lze tedy předpokládat další pozitivní impuls z hlediska zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu, což se projeví právě také jen poměrně mírným lednovým vzestupem celkové míry nezaměstnanosti a jejím následným poklesem trvaleji pod úroveň šesti procent v jarních měsících.

Za celý letošní rok vykáže míra nezaměstnanosti hodnotu 5,5 procenta.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…