Lukáš Kovanda: Ovoce zdražuje nejvíce za posledních minimálně deset let

17.06.2020 15:39

Komentář k aktuálnímu zdražování ovoce. Jeho cena nyní roste nejrcyhleji za posledních minimálně deset let.

Lukáš Kovanda: Ovoce zdražuje nejvíce za posledních minimálně deset let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Letos v květnu zdražilo ovoce nejvýrazněji za celé období minimálně od začátku roku 2010. Jeho tuzemští pěstitelé hlásí o 91,3 procenta vyšší ceny než loni v květnu. Ceny jsou tedy takřka dvojnásobné. Současně citelně zdražuje většina dováženého ovoce.

Zdražování navíc pokračuje i nyní v červnu, jak plyne z dat Státního zemědělského intervenčního fondu. „Přeborníkem“ ve zdražování jsou kiwi, mango, mandarinky a limetky. Tyto druhy ovoce velkoobchodně zdražily jen během letošního roku, od začátku ledna do začátku června, o 109,2 procenta, resp. 84,2 procenta, resp. 79 procent, resp. 75,7 procenta (viz tabulka níže).  

Naplno se ukazuje, jak příliš je ovocnářství v celé Evropské unii, nejen v ČR, závislé na zahraničních pracovnících, třeba z balkánských zemí, Ukrajiny nebo severní Afriky. Kvůli horší propustnosti hranic, způsobené koronavirem, se letos těchto pracovníků nedostává. Musí se zapojit domácí obyvatelstvo, které je zpravidla citelně dražší a v řadě případě méně pracovně zdatné a výkonné. Sklizeň tak trvá delší dobu – je tedy „dražší“ časově – a k tomu je samozřejmě dražší finančně. To se pak promítá i do cen,  velkoobchodní a následně maloobchodních, u nás i v zahraničí.

Ruční práce sběračů a dalších pracovníků, kteří ovoce sklízí, je zatím jen obtížně nahraditelná technologiemi. Existují sice rybízové kombajny či setřasače višní či švestek určených k pálení, avšak návratnost těchto strojů je slabá. Běžní spotřebitelé, a tedy i obchodní řetězce navíc pochopitelně – a stále intenzivněji – tlačí na to, aby bylo prodávané ovoce co nejčerstvější. Čerstvost na pultu si ovšem žádá ruční práci v sadu či zahradě. A je nenahraditelná například pro sklizeň jablek či meruněk.   

Ceny ovoce tak zůstanou na poměrně vysoké úrovni minimálně po celý letošní rok.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…