Lukáš Kovanda: Pražané pláčou, mzdy jim jako jediným v zemi rostou pomaleji než inflace

05.06.2020 20:13

Z regionálního pohledu na vývoj mezd v letošním prvním čtvrtletí plyne, že nejméně mzdy rostly Pražanům, a sice meziročně jen o 3,1 procenta v nominálním vyjádření.

Lukáš Kovanda: Pražané pláčou, mzdy jim jako jediným v zemi rostou pomaleji než inflace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Vzhledem ke spotřebitelské inflaci čítající 3,6 procenta to znamená, že kupní síla Pražanů poklesla. Jinými slovy, růst mezd nebyl v uplynulém roce v metropoli takový, aby pokryl inflaci.

Pražanům může spravit chuť alespoň to, že i když mají o něco nižší kupní sílu než před rokem, stále berou suverénně nejvyšší průměrnou mzdu v ČR, čítající nyní 42 760 korun.

Nejméně pak průměrně berou zaměstnanci na Karlovarsku. Je to jediný kraj, kde je průměrná mzda stále ještě pod úrovni 30 tisíc korun. Letos v prvním čtvrtletí dosahovala jen 29 687 korun. Reálná úroveň výdělků obyvatel tohoto kraje je však lepší, neboť řada jeho obyvatel dojíždí za prací do Německa jako takzvaní pendleři. Nicméně právě pendleři byli citelně zasaženi koronavirovou krizí a uzavřením hranic. Řada z nich se tak nahlásila na úřadu práce, takže míra nezaměstnanosti na Karlovarsku, Sokolovsku či Chebsku aktuálně roste rychleji než v jiných částech republiky.

Omezením pendlerské pracovní činnosti se dále zhoršuje celková sociální situace Karlovarského kraje, která již tak je jedna z nejhorších v rámci celé České republiky. 

Nejvýrazněji, nominálně o šest procent, rostly v prvním čtvrtletí mzdy zaměstnancům v Jihočeském kraji. Jejich kupní síla tak vzrostla o 2,4 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…