Lukáš Kovanda: Průmyslníky bude strašit Trump a nedostatek pracovníků

07.02.2017 18:46

Tuzemský průmysl vykázal z celoročního pohledu roku 2016 velice solidní „spurt“ do cíle. V posledních dvou měsících roku vykázala slušná čísla jak samotný průmyslová produkce, tak zejména nové průmyslové zakázky, zejména ty zahraniční, které rostly jak v listopadu, tak v prosinci dvojciferným tempem.

Lukáš Kovanda: Průmyslníky bude strašit Trump a nedostatek pracovníků
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Nicméně pravdou je, že za celý rok průmysl zejména vinou svého letního propadu zaostal jak za očekáváním trhu, ačkoli pouze mírně, tak ze svým výsledkem z let 2014 a 2015. Hlouběji než ve zmíněných dvou letech se totiž v meziročním pohledu propadl sektor těžby a dobývání, ale citelně slabší růst vykázal loni také zpracovatelský průmysl. Tradičně se dařilo segmentu výroby automobilů, jenž loni vykázal třetí dvojciferný meziroční růst v řadě, tak i výrobě nábytku a produkci zvukových nosičů. Citelně naopak zpomalil v prvé řadě segment výroby oděvů.

Ze srovnání vývoje indexu nákupních manažerů v ČR a v Německu plyne, že zhruba od poloviny loňského roku vykazují optimističtější náladu a pozitivnější vyhlídky němečtí průmyslníci. Hodnoty indexu sestavovaného pro Německo se trvale pohybují nad hodnotami indexu sestavovaného pro ČR. Takový stav byl přitom předtím naposledy pozorován v prvním čtvrtletí roku 2013, kdy však ještě českou ekonomiku sužovala recese. Od té doby však právě až do poloviny roku 2016 dosahoval český PMI vyšších hodnot než německý.

V ČR chybí vhodná pracovní síla

V polovině loňského roku, zdá se, český průmysl narazil na své limity. Po svém přechodném propadu během loňských prázdnin už se totiž nevzmohl na to, aby německé hodnoty překonal. Jedním z důvodů je skutečnost, že v ČR chybí vhodná pracovní síla. Ve srovnání českého a německého PMI se tak zrcadlí právě i to, nač si tuzemští průmyslnicí stěžují už delší dobu – mohli by klidně vyrábět více, ale nejsou lidi. To se však může snadno změnit. Bohužel ne k lepšímu.

Náladu německých průmyslníků už nyní kazí nový americký prezident Donald Trump a jeho neskrývaná ambice snížit americký schodek ze zahraničního obchodu s Německem. To není dobrá zpráva pro německé průmyslníky. Vývoz do USA totiž představuje zhruba desetinu celkového německého exportu. Nejde o dobrou zprávu pochopitelně ani pro průmyslníky české, jelikož jsme na Německo silně navázáni a Trumpova obchodní válka s Berlínem se nás tedy bytostně dotýká. To bude vedle nedostatku pracovních sil klíčové téma tuzemského průmyslu v letošním roce.

Lukáš Kovanda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…