Lukáš Kovanda: Stavebnictví roste „jako z vody“. Ale jenom díky vládě

07.09.2015 21:27

Stavební produkce v červenci 2015 vzrostla meziročně reálně o 12,3 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 12,0 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 11,8 procenta. Bylo zahájeno meziročně o 14,5 procenta bytů méně. Dokončeno bylo o 4,8 procenta bytů méně.

Lukáš Kovanda: Stavebnictví roste „jako z vody“. Ale jenom díky vládě
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Stavebnictví začalo po krizi oživovat jako poslední z klíčových sektorů ekonomiky. O ty rychleji nyní roste. Dynamika růstu zrychluje. Od letošního března vykázalo hned čtyři měsíce dvojciferného růstu. K něčemu podobnému došlo naposledy začátkem roku 2007, před propuknutím světové finanční krize.

Pravdou ovšem je, že stavebnictví má „z čeho růst“, protože základna je stále poměrně nízko – více než 17 procent pod úrovní roku 2008, posledního předkrizového. Z téměř tří čtvrtin se na aktuálním růstu stavebnictví podílí inženýrské stavitelství, které je stimulováno fiskální expanzi vlády, konkrétně veřejnými zakázkami v oblasti dopravní infrastruktury.

Dlouhodobému ekonomickému růstu by samozřejmě svědčila spíše vyšší účast soukromého sektoru. V oblasti pozemního stavitelství ale k žádnému zářnému růstu nedochází. Naopak bytová výstavba vykázala v červenci útlum, když klesl počet zahájených i dokončených bytů. A to navzdory rekordně levným hypotékám, které by měly poptávku po bytech stimulovat.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.