Lukáš Kovanda: Stavebnictví stále klopýtá, letos poprvé se propadlo

08.12.2015 10:45

Stavební produkce v říjnu 2015 klesla meziročně reálně o 1,3 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 3,8 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 29,2 procenta. Bylo zahájeno meziročně o 17,6 procenta bytů více. Dokončeno bylo o 16,9 procenta bytů méně.

Lukáš Kovanda: Stavebnictví stále klopýtá, letos poprvé se propadlo
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Stavební výroba se letos poprvé meziročně propadla. Propad je dán zejména zpomalením meziročního růstu v oblasti inženýrského stavitelství. To ještě v srpnu a říjnu rostlo meziročně dvojciferným tempem, nyní už „jen“ jednociferným. Pozemní stavitelství, stejně jako v srpnu nebo září, vykazuje meziroční pokles. Celkově tedy „v minusu“ končí celé stavebnictví. Za předkrizovou úrovní tak české stavebnictví stále výrazně zaostává, o více než 16 procent.

Pokles produkce v inženýrském stavitelství signalizuje, že se již vyčerpává efekt prostředků z evropských fondů. Ty byly letos dočerpávány, například na opravu infrastruktury, což přechodně zvýšilo produkci právě v inženýrském stavitelství.

Teprve v příštím roce – po zimě, kdy jsou stavební práce tradičně utlumeny – se ukáže, zda bezkrevný výkon pozemního stavitelství v posledních měsících byl dán přesunutím kapacit z pozemního právě do infrastrukturního stavitelství, nebo zda stavebnictví jako takové stále zůstává „nemocným mužem“ české ekonomiky.

Lukáš Kovanda

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …